Борисов допуска самосваляне от власт

Три варианта за излизане от кризата са били обсъдени на среща при премиера днес с участието на ключови министри от кабинета и кмета на Варна Иван Портних, съобщиха от ръководството на ГЕРБ за БНР и Радио Варна. Това написа по-рано днес ЗАРАТА. Оказва се обаче, че има още два варианта, дошли от премиера и неговите сподвижници.

Пет варианта е обмислил и предложил премиерът Бойко Борисов на извънредно събиране след заседанието на Mинистерския съвет в сряда, съобщава Нова телевизия, цитирайки свои източници.

Варинат 1: Незабавно подаване на оставка. Този вариант е определен като рисков заради репресии от страна на служебен кабинет, назначен от президента и опасност от спиране на важни енергийни и инфраструктурни проекти

Вариант 2: След преодоляване на вота на недоверие, ГЕРБ внасят вот на доверие в парламента и се самосвалят. Според правилата следва връчване на мандати за съставяне на кабинет. При приемането на мандата, като най-голяма политическа сила, ГЕРБ предлагат създаването на експертен кабинет без премиера Бойко Борисов и без министри от сегашния.

Вариант 3: След преодоляване на вота на недоверие, Борисов влиза в парламента с предложение за подмяна на всички министри, той като премиер излиза в отпуска до края на мандата, а вицепремиер поема функциите му.

Вариант 4: Преодоляване на вота на недоверие, внасяне на вот на доверие, самосваляне и изпълнение на идеите, които е получил в нощта на погрома над Партийния дом от леви и десни. Те предложили експерти с условието Борисов да не е премиер.

Вариант 5: Преодоляване на вота на недоверие, внасяне на вот на доверие от страна на ГЕРБ, самосваляне от власт. А когато президентът връчва мандатите за съставяне на кабинет, ГЕРБ ще откажат своя и ще настояват вторият мандат, който по правило е за БСП, да бъде връчен на Корнелия Нинова и тя да състави правителство и да каже с кого ще управлява.


image0 (9K)