Борисов договори сътрудничество в областта на образованието с Финландия

Образование, туризъм и енергетика са били основните теми на разговора на двамата премиери

По време на разговорите ще бъде обсъдено задълбочаване на двустранните отношения, актуални теми от европейския дневен ред, бъдещето на общността и възможности за развитие на сътрудничеството между България и Финландия в контекста на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, съобщиха преди срещата от пресслужбата на правителството.

След срещата стана ясно, че двамата премиери са се договорили за сътрудничество в сферата на образованието, а другите две основни теми, по които са говорили са туризъм и енергетика.

„Финландия отдавна е инвестирала в България в експертен потенциал. По молба на кмета на Бургас и на преподаватели от нашето училище по изкуствен интелект и иновации в Бургас, тъй като най-силният университет и най-добрата образователна система са тук във Финландия, лично премиерът Юха пое ангажимент да направим обмен между ученици и преподаватели с нашето училище в Бургас. Преди година нашия министър на образованието беше тук, запозна се с тяхната образователна система и в момента ние правим същото. Пое се ангажимент, че ако тръгне добре, след това вече ще имаме нов обмен и може и с други училища в последствие да го направим, но така или иначе за първото сме си стиснали ръцете“, обясни премиерът Бойко Борисов.

„Следващата тема след образованието беше увеличението на туристи в България. Надявам се в следващите месеци Сипила да посети България. Обещал съм до Пловдив да го заведа. И много време отделихме за финландския модел с използването на руски реактори в ядрената енергетика. Ние с колегата имаме план как максимално да се опитаме да си помагаме в тази сфера“, добави още Борисов.

„Не на последно място България и Финландия са моделът за опазване на външните граници на ЕС – политическа воля, силна гранична полиция и по вода, и по суша, но и според споразумения с трети страни“, каза още българският премиер.

По-късно днес председателят на ГЕРБ ще участва в заседанието на Европейската народна партия, на което да бъде избран бъдещият председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и кандидат за нов председател на Европейската комисия. Кандидатите са германецът Манфред Вебер, за когото от ГЕРБ вече заявиха подкрепа, и бившият финландски премиер Алекс Стуб. Пред Конгреса на ЕНП Бойко Борисов ще държи и реч, като ще се появи на трибуната непосредствено преди Ангела Меркел и Себастиан Курц.


image0 (9K)