Борисов: Деница Сачева ще е новият социален министър, министрите не искат да работят с Бисер Петков

Премиерът Борисов обяви на нарочна пресконференция, че зам.-министърът на образованието, понастоящем зам.-социален министър Деница Сачева е фаворитът му за министър на мястото на отстранения Бисер Петков. „Никой в кабинета не иска да работи с него“, обясни Борисов. „Отговорността за правителството е моя, а не тяхна. Само аз назначавам министрите. Патриотите могат да дават предложения, но аз ги избирам. Много организации се обърнаха към нас, че това е правилно решение“.

„Министрите в кабинета не искат да работят с него. Пет пъти съм му връщал оставката, но никой не иска да работи с него. Ако майките толкова си го харесват, като управляват да си го сложат за министър и готово“, добави премиерът. Министър-председателят Бойко Борисов коментира новината, че международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута до „BBB/A-2“ от „BBB-/A-3“.

„Тази оценка отговаря на всички атаки срещу нас. Чуват се изказвания на хора, които нямат понятие от тази тема. Устойчиво икономическо развитие. Посочва се стабилният напредък по присъединяването към ERM II. Контрол върху банковата ни система. Подобрена е рамката по несъстоятелността и прането на пари. Нетният държавен дълг е с 6% пункта по-нисък“, изброи премиерът, цитиран от Новини.бг.

„Изпълнили сме и продължаваме да изпълняваме препоръките“, изтъкна той.

„Кредитните агенции споделят оценките за макроикономическото развитие на страната до края на тази година. Оценяват се положително всички структурни реформи за присъединяването на ИЕРЕМ 2“, обяви по време на брифинга министърът на финансите Владислав Горанов. „С това повишаване на кредитния рейтинг достигаме най-високия кредитен рейтинг на Балканския полуостров“, добави той.

„След голямата криза и фалита на КТБ ние успяхме не само да си върнем положителния кредитен рейтинг, но и да покажем на нашите партньори, че страната ни е стабилна в икономически план. Това дава и по-голяма сигурност за инвеститорите“, коментира финансовият министър.

„Стандарт енд Пуърс е най-голямата международна рейтингова агенция. Този рейтинг отговаря на много атаки към на нас“, обяви Бойко Борисов. „Най-големите специалисти казват по тази тема, че сме с по-добър рейтинг от всички на Балканите. Те казват, че имаме: „Устойчиво икономическо развитие без макроикономически дисбаланс“, „Стабилен напредък по присъединяването към ИЕРЕМ 2“.

„След голямата криза и фалита на КТБ ние успяхме не само да си върнем положителния кредитен рейтинг, но и да покажем на нашите партньори, че страната ни е стабилна в икономически план. Това дава и по-голяма сигурност за инвеститорите“, коментира финансовият министър. „Стандарт енд Пуърс е най-голямата международна рейтингова агенция. Този рейтинг отговаря на много атаки към на нас“, обяви Бойко Борисов.

„Най-големите специалисти казват по тази тема, че сме с по-добър рейтинг от всички на Балканите. Те казват, че имаме: „Устойчиво икономическо развитие без макроикономически дисбаланс“, „Стабилен напредък по присъединяването към ИЕРЕМ 2″. Този напредък в ляво няма да го разберат, но това е посланието към нашите приятели в център-дясно“, добави премиерът.

„Нетният държавен дълг е по-нисък с 6 процентни пункта по-малко. Разпространяваше се лъжа, че Бойко Методиев Борисов е загробил българите с дългове. Сега най-голямата агенция казва, че държавният дълг е по-нисък“, каза още министър-председателят.

„Ниският дълг на държавния и частния център и излишъците осигуряват буфери на България при един външен финансов шок. Това показва, че сме едни добри стопани“, разкри Борисов и допълни: „Фискалната позиция на България се е подобрила в последните няколко години. Затова когато се искаше оставката на Горанов, не се съгласих.“

Премиерът каза още, че според рейтинговата агенция икономиката расте стабилно и се предвижда ръст от средно 3%. „Българският банков сектор е стабилен и печеливш. Това е по време на нашето управление, а по време на управление на БСП фалират банки“, отсече министър-председателят.

Той цитира доклада на „Стандарт енд Пуърс“, според който коалицията може да изкара пълен мандат. „Очакванията са безработицата да спадне до историческо ниско ниво от 4,4% през 2019 г. Това не го казвам аз, а специалистите по света. На хората това им е работата и взимат сигурно по 20-30 хиляди евро на месец за тази работа“, поясни Борисов.

„Ще изпълним и ще продължаваме да изпълняваме препоръките в докладите. Не планирах да ходя на колиматичната конференция, но тя се превърна в едно голямо и важно събитие. Наложи се да отида, защото утре сутрин Урсула фон дер Лайен ни събира всички премиери спешно. Аз ще се опитам да защитя нашите въглищни централи. Но те казват, че трябва да помислим за качеството на живота, защото за 5-6 хиляди души ще се намери работа, но ние сме на първо място по смъртност заради мръсния въздух“, обясни премиерът.

„Старите автомобили бълват отрова. Това изисква един дебат. Европа дава едва 9% от вредните емисии. Европа иска да е водеща и да е най-зелена и най-активна. Ако не се съгласим, в един момент ще ни принудят“, категоричен е министър-председателят.

Той добави, че правителството обмисля как да намерят допълнително водоснабдяване за Перник, ако и през зимата остане такава суша.

Видео: ТУК

 


image0 (9K)