Борисов: Да обвиниш правителството, че влиза в далавера с Тръмп и САЩ – това възможно ли е?!

„Най-важното е дисциплинирането на банковия сектор“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на 13-ата годишна среща на бизнеса с правителството.

„От една година се занимаваме с изтребители, а не с доходи и с това, което ще докара просперитет на хората“, заяви Борисов още в началото на изказването си. Няма по-прозрачна процедура от това да вкараш решението за избора на самолет в българския парламент, категоричен бе Бойко Борисов.

„По-прозрачна процедура от това да вкарваш решение в парламента за какъв самолет, няма значение какво му е марката, да се вземе от българския парламент, там е законно избраната депутатска класа, по-прозрачна процедура от това няма. Да обвиниш българското правителство, че прави далавера с Тръмп и САЩ – това възможно ли е? Не, благодаря. По-прозрачна процедура няма. Само, че в България нали крадецът вика дръжте крадеца – това е много често срещано явление. Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети, а през това време се напълнихме с транспортна техника и то само във Военновъздушните сили. И нямат вътре една пушчица, едно патронче не мога на изстрелят – техника за бягане, да се изнесат генералният щаб и всички управляващи бързо при война. Нито една съпротивителна единица. И те ни дават оценка. Ние си пазим институциите, спазваме Конституцията“, заяви премиерът Борисов, цитиран от „Епицентър“.

На въпрос защо и кой би могъл да спре България по пътя й към еврозоната той отговори с въпрос: „Дали на някой му е приятно, че контрабандата от 34 процента падна под 5 процента? Дали на някой му е приятно, че за миналата година имаме близо 6 милиарда разпределени за по-високи доходи на хората? 10 процента увеличение на заплатите, за майките на армията, 20 процента за две години увеличение на заплатите в армията, за култура, театри, читалища. В колко сектора всичко се направи?“ „Изсветли се бизнесът, алкохол, цигари, а сега и в горивата в момента правим едни неща. Аз ви гарантирам, че резултатите ще бъдат същите като при цигарите – драстични. Така че месец – месец и половина и ще видите резултатите и там. Това не е приятно. Това създава напрежение“, коментира премиерът.

„Нашите показатели са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина. Ние, като сравнително малка икономика, не можем да си позволим да бъдем недисциплинирани“, допълни премиерът. 

„През всички години България се възползва максимално от европейската солидарност. По време на нашето управление сме работили с абсолютно всички европейски фондове, без нито един да ни бъде спиран“, отчете Борисов.

Според премиера темата за въвеждането на еврото като официална валута в страната е изключително важна, а в нея влизат и възможните ефекти от това върху държавата, потребителите и бизнеса.

„Критиците към присъединяване на България към еврозоната казват, че щели да се вдигнат цените. Да де, но държавите, на които искаме да приличаме, всичките са с евро. Второ, бих задал контравъпрос. Кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? В Банковия съюз и еврозоната нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас“, категоричен бе премиерът.

Бойко Борисов подчерта, че присъединяването на страната ни към еврозоната ще доведе до редица благоприятни ефекти, сред които по-ниски лихви по кредите, стабилна банкова система и много други.

Премиерът заяви, че до месец – месец и половина, ще има видими резултати за изсветляване на сектора на горивата, аналогични на тези при цигарите и алкохола. Сега и в горивата в правим едни неща и ви гарантирам, че резултатите ще бъдат същите като при цигарите – драстични.

Бойко Борисов посочи, че ще има видеонаблюдение за сектора на горивата за големи, малки и средни фирми. „Такова видеонаблюдение – на всеки кран, дете с пояс да влезе, го виждаме във водата дали е в Дунав или в Черно море“, допълни премиерът.


image0 (9K)