Борисов за датата на вота: В политиката инатът на никого не е дал добро

В политиката инатът на никого не е дал добро. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в храм „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма във връзка с датата на изборите, става ясно от видео в профила му във „Фейсбук“.

Борисов изрази загрижености, че на 4 април е най-строгият пост на евреите, а католиците имат Великден.

„Надяваме се, че ще отидете да гласувате“, каза Борисов. Във връзка с притесненията за съставянето на избирателните секции заради празника, Борисов отговори: Сега какво да направим? В политиката инатът на никого не е дал добро“.

Той коментира и средствата за вероизповеданията в страната. „Знаете, че и за православните свещеници, вие си получавате заплатите години наред вече, ходжите, Мюфтийството, католическата общност и на всички останали“, каза още Борисов.

Бойко Борисов отчете, че България е прекрасна страна. „От вчера в едно село Брезница ли се казваше видях такава архитектура на джамията, просто произведение на изкуството. От другата страна в Добринище православна църква, ама не можеш да си представиш каква красота. Днес сме тук в тази катедрала. Сега ще погледнем и католическата катедрала в град Раковски“, каза още Борисов.

Министър-председателят изпрати и специални поздрави на митрополит Николай.

Мерките ни са либерални, защото имаме добро управление и можем да управляваме кризи, каза още премиерът.

„Либерални мерки, няма вечерен час. Още от гръцката криза през 2009 година – най-голямата финансова криза. После миграционната криза. В България – нула миграция. Сега пандемията – 27-ми сме по заразяемост в Европа и заводите работят. Милиард и 300 милиона близо сме дали от двете министерства: социалното и икономическото, за подкрепа на бизнеса. Само дотук е към 7 млн. лв. за тази зона“, допълни той

Заедно с министър-председателя в Раковски са министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, на социалната политика Деница Сачева и представители на местната власт.

На днешния Антоновден министър-председателят запали свещ за здраве в църквата. Той си спомни и за покойния проф. Божидар Димитров.

Именно той заедно с премиера Бойко Борисов са основните дарители на храма.
Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ бе осветена от Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай през 2014 г. Инициатор на построяването му е настоящия кмет на селото Васил Черпелийски.

Предстои изографисването на храма, поясни свещеника на църквата.

В Раковски има католическа общност, която Борисов призова да гласува на 4 април, въпреки че тогава е Католическият Великден. Напомни, че преди ден е бил в село Брезница и Добринище, където имало църкви и джамии и хората живеят заедно в мир.

Борисов заяви, че католическата общност у нас е една от най-съвестните и ще посети и католическата катедрала в града.

„Едно време не смеехме да ходим на църква и сега се радваме, че вие правите всичко за храмовете“, каза местна жителка.

Борисов каза, че помни това време и като дете той също потайно е ходил с майка си на Великден да пали свещички за здраве.

В Раковски има католическа общност, която Борисов призова да гласуват на 4 април, въпреки че тогава е Католическият Великден. изтъкна, че тогава пък православните християни са в строг пост.

Депутатът Младен Шишков от ГЕРБ, който също е част от католическата общност поясни, че проблемът е организацията на секциите.

„Какво направим?“, попита Борисов и добави: „В политиката инатът на никого не е помогнал“. Шишков пък на свой ред пък добави, че не било коректно да се определи 4 април за ден на вот.

Премиерът напомни, че преди ден е бил с село Брезница и Добринище, където имало църкви и джамии. Поясни, че католическата общност у нас е една от най-съвестните. Заяви, че ще посети и католическата катедрала в града. Борисов изпадна в спомени, когато през комунизма са ходели тайно до храма. „А сега като отидат и се кръстят в църквата“, каза премиерът по адрес на комунистите.

След това Борисов посети и индустриалната зона край Раковски, където инвеститорите са англичани. На шега Борисов заяви,че и английският премиер Борис Джонсън му е казвал на времето,че като се пенсионира ще дойде да живее в България. Изтъкна, че мерките у нас били по-либерални, отколкото в UK.

Поясни, че имаме добро управление на кризата. И даде пример с икономическата криза от Гърция, след това мигрантската. И заводите работят, каза той и допълни, че над 1,4 млрд. лева са дали за бизнеса.

Сачева пък поясни че 24 компании от индустриалната зона са ползвали мерките за подкрепа за бизнеса за 7 млн. лева. Борисов пък изтъкна, че ще имат и пречиствателна станция.

От зоната обясниха, че ще правят и соларен парк.

 


image0 (9K)