Борисов даде 2 месеца на археолозите да намерят решение за античния град край АМ „Струма“

Учени откриха над 1500 ценни артефакти край село Покровник. Преместване на трасето ще струва близо 50 милиона лева допълнително.

[ad id=“225664″]

Премиерът Бойко Борисов посети участъка от автомагистрала „Струма“ при откритите останки от древно селище до село Покровник.

Припомняме, че археологически проучвания извадиха на повърхността над 1500 ценни артефакти и няколко съхранени постройки от късната Античност. Според учените става дума за селището от римско време Скаптопара, на което Благоевград е наследник.

[ad id=“263680″]

Местните настояват трасето на магистралата да бъде променено, а античният град изцяло съхранен и реставриран. Заедно с Борисов на обекта са регионалният министър Николай Нанков, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателят на АПИ инж. Дончо Атанасов и др. Премиерът разговаря с гражданите, които бяха дошли на трасето.

За да се запазят археологическите открития ще се наложи корекция на проекта на аутобана, чието строителство е напреднало.

[ad id=“236993″]

При посещението премиерът даде срок от месец и половина до два на археолози и пътни инженери да предложат решение на казуса. Ако се извърши преместване на трасето, то ще струва около 50 милиона лева допълнително и ще забави строежа на магистралата с 4 години.


image0 (9K)