Борисов дава заден за Истанбулската конвенция

Основният довод за обрата в позицията е становището на църквата

[ad id=“263680″]

Борисов дава заден за Истанбулската конвенция. Документът няма да влиза в пленарната зала следващата седмица, е научил сайтът Епицентър.бг. До обрата се стигнало след разговор на премиера с вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. За вземането на това решение основна роля изиграла позицията на църквата. Всички вероизповедания се обявиха категорично против ратификацията на Истанбулската конвенция.

В предаването „Тази сутрин“ по бТВ Красимир Каракачанов разкри подробности.

„Истината е, че в Истанбулската конвенция се прави опит да се промени дефиницията за пол“, каза той и заяви, че „трябва да се направи нормална дискусия в обществото“.

Според вицепремиера покрай вота на недоверие са се изговорило „много глупости за правителството, Бойко Борисов и управляващите“. „Не трябва да вярваме на думите на Корнелия Нинова, че всичко е решено и е имало смс-и към депутатите на ГЕРБ. Какви смс-и да има, като тази конвенция не е влязла в зала? Разговарях с Борисов и мисля, че Истанбулската конвенция няма да влиза за ратификация и да се гласува спешно, докато не приключат дебатите в обществото“, каза в сутрешния блок на БТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Няма нужда от референдум по темата, защото обществото е категорично против тази конвенция“, каза той. Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с инициатива по конвенцията да се проведе референдум.

[ad id=“218001″]

„Тази конвенция няма да спре нищо. Турция прие първа Истанбулската конвенция и само преди няколко месеца разреши браковете между 14-годишни деца. В Европа има дървени философи, които ми обясняват за джендъри. Целта е да се вземат едни грантове за милиони и да се обяснява за 32 пола. Кой ги видя тези 32 пола? Светът е изправен пред конфликт между исляма и традиционното християнство, а ние се занимаваме с подбни глупости, които само разлагат обществото. Не сме извивали ръцете на Борисов по тази тема“, категоричен беше Каракачанов.

Вицепремиерът отговори и на въпроси, свързани с вота на недоверие към кабинета.

„Вотът на недоверие няма да мине. Право на опозицията е да иска вот. Корупцията може да бъде решена, когато всички партии седнат и заработят заедно. Не трябва да се правят подбни циркове като във вторник“, каза той.

Каракачанов коментира и отчета на президента Румен Радев на първата година от мандата му.

[ad id=“218548″]

„Никога не съм извивал ръцете на никой. Президентът е институция и неговото мнение трябва да се слуша. Според мен обаче, остава едно усещане, че Румен Радев удря едно рамо на опозицията. Президентът има право да критикува. Това обаче не трябва да става чрез декларации и през медиите. Президентът винаги може да поиска да се срещне с премиер, министри, депутати, а не това да се случва само на КСНС. Трябва да се търси комуникацията и институциите да си сътрудничат. Президентът има достатъчно лостове, за да осъществи този диалог. Аз съм за диалог, а не за война между институциите“, смята Каракачанов.

[ad id=“236480″]

„Не сме си правили реклама с доброволната казарма. Това е част от програмата за управление на ГЕРБ и Обединени патриоти. Колегите от ГЕРБ не са узрели за наборната военна служба и за това в програмата е влязла идеята за доброволна такава. Аз говоря за това от 8 месец. Мога да заявя, че има интерес както от мъже, така и от жени. Доброволната военна служба може да бъде между 6 и 12 месеца, в зависимост от вида войски. Нека видим какво се случва в Европа. Повечето държави връщат наборната казарма. Надявам се законопроектът да бъде готов до няколко месеца и ще бъде подложен на обществен дебат“, каза още военният министър.


image0 (9K)