Борисов все пак е с коронавирус

Премиерът Бойко Борисов е с коронавирус. Това става ясно от негово съобщение в социалните мрежи. Ето какво пише той:

„Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение. Всички контактни с мен са подадени на РЗИ. Сигурен съм, че спазвайки мерките, заедно ще се справим!“, написа премиерът.

По-рано се разбра, че правилата за карантината при контакт със заразен с коронавирус не важат за президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов заради крайно необходимата им обществена работа. Като мотив се ползва и това, че двамата имат по две отрицателни теста. Това обясни шефът на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев пред „24 часа“. По думите му и Радев, и Борисов са изпълнили разпоредбите на Столичната РЗИ за карантиниране след контакт със заразен с коронавирус човек.

„Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме“, обясни Пенчев. Не посочи обаче в кой точно нормативен документ е заложена тази привилегия.

„На това основание всеки карантиниран може да иска отмяна след 2 отрицателни PCR теста. В противен случай може да съди РЗИ за дискриминация“, коментира пред „Сега“ адвокат Мария Шаркова, която е специалист по медицинско право. „Какви критерии ползват да определят чия работа е обществено, а коя не е обществено необходима“, попита тя.

По думите на Пенчев двата последователни отрицателни теста, които са дали президентът и премиерът, са след инкубационния период, през който може да се развие заболяването. Това доказва, че и двамата не са заразени, мотивира се РЗИ. Пенчев допълни, че 10-дневната карантина предпазва както контактните от първи ред, така и хората около тях, затова тя ще продължи да се изисква за всички. „В този период се очаква да има някаква клинична симптоматика и ако сте на свободен режим, има опасност и за другите около вас“, обясни д-р Пенчев. И прогнозира, че по примера на други европейски държави карантината вероятно ще бъде още намалена още и у нас в следващите седмици. Един от вариантите е тя да стане 7 дни.

„Ако тестът ни се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно лице отпада.“ Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова тв преди броени дни.

„Всеки човек, който е бил в контакт с болен, ако контактът е бил близък и за дълго време, като водене в джип, взема мерки за ограничаване на контакти, ползва маски. Премиерът е изследван многократно. СРЗИ е снела карантината му, но той винаги много дисциплинирано е спазвал мерките. Надявам се, че той ще ограничи масовите си контакти и ще носи маска на закрито“, коментира темата и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев пред БНР в неделя. Той допълни само, че политиците трябва да служат за добър пример на хората, които са ги избирали. Всъщност премиерът не е от най-дисциплинираните и не веднъж е сниман как носи маската си неправилно. Пандемията не го спря и да разхожда различни спътници в джипа си. Когато се стигне до глоби пък, се санкционира не той, а Министерският съвет.

Освен за отпадналата скоростно карантина на премиера в събота се разбра, че и бившата му пиарка Севделина Арнаудова (сега служител в централата на ПП ГЕРБ) също се спасява от изолация с отрицателни резултати на PCR тестове в два последователни дни. След това стана ясно, че и от карантина след два отрицателни теста е освободен и финансовият министър Кирил Ананиев.

Според правилата, разписани в заповедите на МЗ, всички те трябваше да останат 10 дни в карантина, дори и с негативен тест. „Изключения от правилото“ в последните дни регистрираха и президентът Радев и външната министърка Екатерина Захариева, за която даже не е известно да си е правила тест, след като е била контактна със заразено лице – белгийската си колежка, която от миналата седмица е в интензивно отделение.

В петък СРЗИ наложи карантина на всички близки контактни лица на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, след като той даде положителен тест за COVID-19. Сред тях бяха премиерът и трима министри.

„След положителен тест за COVID-19, на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е наложена изолация в домашни условия. Съгласно заповедта на здравния министър на карантина подлежат всички близки контактни лица на зам.-министър Нанков. Същите са установени, информирани и предстои да им бъдат връчени предписания – пишеше в съобщението на РЗИ. – Информираме ви, че сред контактните лица са и министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на финансите Кирил Ананиев, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, както и Севделина Арнаудова от централата на ПП ГЕРБ.“

До края на съботния ден СРЗИ не даде информация за резултатите от тестовете на министрите Танева и Аврамова.

Арнаудова, макар вече официално да не е пиар на Борисов и да работи в партийната централа, продължава да ходи с Борисов и да стриймва неговите пътувания с джипката и срещите му с трудови колективи и хора по села и градове.

Реакцията на столичната РЗИ дойде след съобщението в социалните мрежи на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, че е заразен с коронавирус. Преди 5 дни той и премиерът Борисов бяха заедно в Родопите. На клиповете се вижда, че ги придружава голяма група местни кметове и политици, а на едно от мероприятията присъства министърът и на финансите Кирил Ананиев. Същия ден с Нанков и Борисов е Десислава Танева. Всичко това е част от прословутите обиколки из страната с джип. На кадрите се вижда как Нанков, Борисов, Танева и почти всички останали не носят маски.

Във Фейсбук Нанков обяви, че е положителен, след като се е тествал профилактично, а не заради симптоми. Малко по-късно Борисов съобщи във „Фейсбук“, че си е правил PCR тест. Бил отрицателен, но ще се самоизолира след вестта за Нанков. В петък Борисов се срещна с американска делегация.

Ето и кадри от 18 октомври: ТУК

 


image0 (9K)