Борисов вече няма подкрепата на лидера на ЕНП Доналд Туск

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск не е приел предложение за оказване на колективна подкрепа на Бойко Борисов в партията, разказва брюкселското издание „Политико“.

На вчерашна среща на ЕНП Тамаш Дойч, депутат от партията „Фидес“ на унгарския премиер Виктор Орбан, е изразил солидарност с управляващата в България ГЕРБ, която е от същото политическо семейство.

Според Дойч останалите членове на групата също трябва да са по-убедителни и ангажирани в оказване подкрепа на ГЕРБ, а критиките към премиера и лидер на партията Бойко Борисов трябва да водят до „колективна защита“. На думите на Дойч, който смята, че това е трябвало да се случи и със собствената му партия (заради действията на властта в Будапеща ЕНП реши да замрази членството ѝ), обаче е реагирал негативно именно Туск. „Туск не беше съгласен“, пише „Политико“ в озаглавена The EPP’s no NATO бележка в брифинг преди днешния дебат в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент с участието на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова.

Темата бе Механизмът за сътрудничество и проверка, прилаган за България и Румъния, а срещата на ЕНП е била ден по-рано.

Към ЕНП (а и към Еврокомисията) има множество критики от други групи, че заради принадлежността на ГЕРБ към най-голямото политическо семейство в ЕС европейски представители реагират сдържано на случващото се в България.

В първите дни на октомври в пленарната зала на Европейския парламент ще се проведе дебат за върховенството на закона в България, съобщи пред бТВ евродепутатът Елена Йончева (Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП/БСП). Тя добави и че в момента работи по изготвянето на резолюция по темата.

„Такива дебати се правят за страни, които са в много критично положение“, заяви Йончева и посочи, че самият факт, че дебат ще има означава, че на страната се гледа по различен начин. По думите ѝ за България ще има конкретни последствия и „правителството не бива да има никакви илюзии“. „Българите не бива да бъдем наказвани за това управление и затова Борисов трябва да си отиде. Ние трябва да направим всичко възможно нови борисовци да не се появяват“, заяви евродепутатът.

 


image0 (9K)