Борисов: Ваксината за COVID-19 ще е доброволна, срещу глупостта не можем да направим нищо

Правителството проведе заседание днес в сградата на Министерския съвет, на което бе обсъден проектът на протоколно решение относно предприети от „Българска банка за развитие“ АД действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД.

,,Това беше последното изискване, за да бъде гарантирана стабилността на тази банка. И преди да дам думата на министрите, искам да кажа нещо, тъй като няколко дни подред циркулират различни тези в публичното пространство. И това е, че няма да затваряме повече градове и села, направили сме всичко да укрепим болниците си. Силата на коронавируса вече не е толкова мощна, каквато беше. Направихме всичко да си укрепим болниците, да се третират болните с медикаменти веднага. Проблемите в момента са, че уж интелигентни хора са болни, а седят и се мъчат. Не можеш да чакаш една седмица да се мъчиш и гърчиш и да не отидеш в болница да те излекуват. На практика всичко е отворено в момента в България, като целта е до 30 юни да разхлабим всичко, но срещу глупостта не можем да направим нищо“, коментира Борисов в началото на извънредното заседание на кабинета, предаде Novini.bg..

„Разбирам, че всеки иска да се направи на интересен, но не може такива ключови държави да вземат едни и същи мерки и то много по-тежки от нашите. Колко стотици милиони даваме на здравните каси на Австрия и Германия за лечение в чужбина?! При тях мерките са по-сложни, тежки и дълги в сравнение с тези в България. Сега когато техните доктори казват едно, ние казваме, че няма да го спазваме. Извинявам се на тези специалисти, но как така очакват да тестуваме всички. Какво ще ни донесат тези тестове? Ще ни кажат, че всички са си навън… тезата на тези с тестуванията върви само ако има лекарство и ако всичко е затворено. Иначе какво донася тестът? Че пет процента имат антитела, а другите 95 процента нямат и ние трябва да стоим затворени. Е, това няма как да стане. Вирусът няма да изчезне скоро, а пък вече имаше протести срещу ваксинирането за COVID-19“, обясни още премиерът Борисов.

,,Европейската комисия иска предварително да капарираме за ваксини, за да може, когато излезе ваксината да ваксинираме целия ЕС. А в София вече има протести, няма ваксина, но има протести. Ваксината е доброволна – само който иска“, посочи министър-председателят.

Иначе по темата за протоколно решение относно предприети от Българска банка за развитие действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на ПИБ министърът на финансите Владислав Горанов разкри какво е направено, за да се извърши последната стъпка по изпълняването на критериите за влизането ни в Еврозоната.

Горанов обясни, че се предлага за гласуване доклада на ББР за придобиване на акции от ПИБ, което е по повод заявката на БНБ пред ЕЦБ за включване в банковия съюз.

Изпълнението на плана за осигуряване на допълнителни капиталови буфери остана последното действие, което да изпълним от този цикъл, след като променихме закони и направихме и доста друго реформи, уточни той.

Финансовият министър подробно започна да обяснява всичко, но премиерът Бойко Борисов го прекъсна и каза, че това ще го съобщи след малко.

,,Държавата и ББР няма да загубят от изкупуването на пакета акции на ПИБ“, уточни премиерът и добави, че сме спазили всички критерии за влизането в ERM II, които бяхме договорили с ЕЦБ и ЕК.

Знаете, че влизането в Банковия съюз е нещо изключително важно и приоритетно, както и чакалнята на Еврозоната. От две седмици активно работим и с еврокомисаря Маргрете Вестагер. Всички изисквания, които бяха поставени, след няколко разговора, темата с ЕЦБ беше затворена, след това преминахме към аукциона вчера, допълни той.

,,Много е важно да се подчертае, че след това ще бъдат изкупени от банката на цени с лихви и няма да загуби по никакъв начин ББР и държавата“, разясни още Борисов.

Министърът на финансите Владислав Горанов отбеляза, че участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ ще се извърши при пазарни условия и до 70 на 100 от общия обем на записаните и заплатени акции.


image0 (9K)