Борисов: Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни

„Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни”, заяви след срещата с колегата си Бинали Йълдъръм в Турция българският премиер Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Турция. Поводът за визитата е откриването на Трансанадолския газопровод ТАНАП, който ще снабдява с азербайджански газ индустриалната западна част на страната.

[ad id=“225664″]

Борисов проведе среща с колегата си Бинали Йълдъръм, като основната тема на разговор беше енергетика.

След разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец” и очистно съоръжение „Недялско” ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката  от 14 млрд. куб. м до 15,7 млрд. куб метра годишно. Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока от Турция към България.

[ad id=“263680″]

„Отношенията между България и Турция са специални и ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават”, каза турският министър-председател.

Борисов и Йълдъръм подчертаха и отношенията на толерантност и уважение между българи и мюсюлмани между двете държави.

„Заради това, аз на всички срещи по Западните Балкани повтарям думата мир”, подчерта  Борисов. Като пример за тези отношения двамата посочиха реставрацията  на църквата „Св. Стефан” в Истанбул.

Двамата премиери отбелязаха със задоволство ръста в икономическите отношения между България и Турция. Традиционно добре се развиват и връзките в туризма.

Бинали Йълдъръм поднесе  съболезнования за катастрофата с българските военни пилоти край Пловдив.

В българската делегация, водена от премиера Борисов, са включени още вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов.


image0 (9K)