Борисов: България само я дават за пример. То е като поздрав за опозицията

„На практика приехме документ, който сме предложили много отдавна. Аз в това отношение съм доволен. Не знам защо, при липсата на криза, с такъв драматизъм да се приема и да се стои до 6 сутринта“. Това заяви пред журналисти след срещата на върха в Брюксел премиерът Бойко Борисов по повод решението на евролидерите за миграцията.

[ad id=“225664″]

„България само я дават за пример. Видяхте, че и департаментът на САЩ ни издигна на по-висока позиция през нощта. Това е като поздрав за опозицията“, добави премиерът.

„Всичко, което сме предложили, колегите го приеха. Разочарован съм от начина, по който се получават нещата. Подразни ме, че всички говорят само за Италия, Испания и Гърция, защото България си е свършила работата. Вярно, дават ни за пример, но им казах на колегите да учат повече география и да четат, за да знаят, че сме граница с Турция“, заяви Бойко Борисов, пише „Епицентър“.

Той е заявил пред Европейския съвет в Брюксел, че България няма да приеме обратно мигранти, ако друга страна от ЕС го поиска.

Премиерът изброи предложенията на България за затваряне на външните граници на ЕС: изнесените центрове за даване на убежище извън Европа и съсредоточаване на усилията по изготвяне на споразуменията с трети страни, подобно на това с Турция. „Нашите предложения са добра основа, за да продължим работата по реформата. Заложената в тях посока цели да изградим предвидима и ефективна Система на ЕС за убежище, която да е устойчива на бъдещи кризи“, каза премиерът.

[ad id=“263680″]

Той подчерта, че българското председателство на ЕС е положило сериозни усилия по темата с миграцията. Като един от успехите в тази сфера той открои срещата на лидерите на ЕС и Турция във Варна, където беше договорено продължаване на споразумението с Анкара.

„Всички подкрепиха радушно транша за Турция. Потвърдихме с колегите за повече пари и за засилване на охраната по границата. Споразумяхме се да се работи много активно за тези центрове за мигранти извън ЕС“, разкри още премиерът.

„Важно е вторичното разпределение на мигрантите в страните-членки. Тези центрове са доброволни и ще бъдат изградени в страните, които искат. Споразумяхме се за общата европейска отбрана, всички до една държави гласуваха за продължаване на санкциите срещу Русия“, добави Бойко Борисов.

„Нямаше колега в изказването си, който да не започне с факта, че нашето е едно от най-успешните председателства, което се справи с най-трудните теми. България пази перфектно външните си граници. Извадени сме от разговора, изтъкна премиерът.

„България вложи стотици милиони за охрана на външната си граница и след като го направихме, спряхме миграционния натиск. Сега той е нулев“, каза Борисов.

„От една страна пазим нелегалната миграция. От друга, когато регистрираме някой мигрант и той реши да отиде в друга държава, когато те го спрат, трябва да го върнат в България. Не се съгласих с това! Разбирам какво г-жа Нинова ви е казала да питате, но България се справя перфектно“, отсече министър-председателят.

„Искам първо да защитя правата на българския народ, спазвайки всички директиви, за които съм се борил снощи. Не мога да допусна заради българите да отворим границите, да допуснем мигранти, за да покажем, че сме добри“, коментира той.

„От България не се иска да участва с финанси за изграждането на такива центрове извън ЕС. Полагаме огромни усилия и харчим много пари, затова не виждаме защо трябва да даваме допълнителни пари“, разкри премиерът.

[ad id=“218548″]

„Ако вотът беше минал, въобще нямаше да сме тук и нямаше да ме питате за мигрантите. Така започнахме председателството, така искаха и да го завършим. Много им е криво, че дори и организационно, затова се притеснявах най-много, ние се справихме перфектно. Дето се вика и една кола на делегат не загасна на пътя. И на всичкото отгоре договорихме 2 милиарда повече от ЕС. И вчера външният дълг падна от 25 на 24 процента“, заяви Борисов на въпрос проследил ли е гласуването в парламента за вота на недоверие.


image0 (9K)