Борисов: България е подготвена да председателства ЕС

 

Премиерът се срещна с Мишел Барние, главния преговарящ от страна на ЕК за Brexit.

„България е подготвена да поеме своите отговорности като председател на Съвета на ЕС от началото на 2018 г. и да подкрепи преговорния екип в процеса по оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз”, заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с Мишел Барние, главния преговарящ от страна на ЕК за Brexit.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че България подкрепя издигането на въпросите за правата на гражданите като първостепенен приоритет.

По думите му, в бъдещото споразумение следва да бъде заложен недискриминационен и ефективно приложим механизъм, който да създаде правна сигурност за дългосрочно и постоянно пребиваващите в страната европейски граждани. Борисов подчерта особената си загриженост по отношение на големия брой студенти във Великобритания.

Той изрази надежда, че и след Brexit Европейският съюз и Великобритания ще останат партньори в области като сигурността и борбата с тероризма.

Борисов и Барние изразиха общо мнение за изключителната важност на уреждането на финансовите задължения на Обединеното кралство към ЕС въз основа на принципа на изпълнение на всички поети ангажименти.

източник: НОВА


image0 (9K)