Борисов: Битката е за умовете. Ние сме едни от най-добрите в борбата срещу тероризма!

„Подобряването на цялостното ниво на сигурност в Европейския съюз ще рефлектира положително и върху съседните райони като Западните Балкани и Близкия Изток“, каза по време на форума министър-председателят

[ad id=“225664″]

„Войната с тероризма трябва да се води за умовете на хората. Хиляди години продължава битката между религииге, водата и олиото не могат да се смесят. По тези земи живеят хора с различни религии. Необходимо е да обединим усилията си в областта на противодействието и пропагандирането на тероризма. България като страна-членка на НАТО и ЕС и като външна граница на Съюза, полага неимоверни усилия да противодейства на разпространението на радикални идеи“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на 18-тата годишна Световна конференция на Международния институт по контратероризъм в гр. Херцлия Питуах, пише Валерия Велева в „Епицентър“.

В началото на изказването си Борисов благодари за топлото посрещане, което му устройват винаги, когато дойде в Израел.

Премиерът Борисов подчерта, че не само специални, но и успешни се оказват мерките на страната ни за спиране на придвижването на членове на терористични организации към Европа.

Българският министър-председател обяви, че по времето на българското председателство на Съвета на ЕС са набелязани конкретни практически мерки за противодействие на чуждестранните бойци. „В контекста на географското положение и европейската перспектива на страните от Западните Балкани, мерките ще имат положително влияние и върху страните от региона“, каза още премиерът Борисов.

[ad id=“263680″]

Както пише Валерия Велева, той специално обърнал внимание на понятието граница и заплахите за сигурността.

Борисов припомни, че докладът на експертната група към Европейската комисия по радикализация, публикуван на 18 май 2018 г., предвижда мерки за подобряване на сътрудничеството между различните институции, както и бърз и ефективен обмен на информация.

„Подобряването на цялостното ниво на сигурност в Европейския съюз ще рефлектира положително и върху съседните райони като Западните Балкани и Близкия Изток“, каза още по време на форума министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от Валерия Велева.

[ad id=“236993″]

Премиерът посочи, че българското европредседателство придаде особена важност на задълбочаването на регионалното сътрудничество и припомни, че всички държави-членки се обявиха категорично за засилване на партньорството със страните от Западните Балкани, определени като стратегически партньор в областта на сигурността.

„Ако ние успеем да овладеем опасностите и да реагираме по един резултатен начин, ние ще ограничим достъпа на терористи до ЕС, а това ще се отрази и в по-широк геополитически план“, допълни още премиерът Борисов.

В речта си по време на конференцията в Херцлия Питуах българският министър-председател заяви, че службите за разузнаване и сигурност на България и Държавата Израел са постигнали изключителен синхрон в сътрудничеството помежду си .

„Нещо повече, според оценките на ръководителите на българските служби, професионалните контакти с техните израелски колеги са на стратегическо ниво“, посочи премиерът Борисов.

Толкова много приятели имам в Израел, с които сме работили по различни операции, разказа Борисов.

Пред участниците в Международната конференция Бойко Борисов специално се спря на атентата в Сарафово и припомни, че израелският и българският народ заедно преживяха тази трагедия през лятото на 2012 г. „Атентатът се осъществи на българска територия, но срещу израелски граждани и показа, че терористичната заплаха не признава държавността и границите между тях. Това трагично събитие доведе до извеждане на преден план необходимостта от допълнително укрепване на капацитета и координацията между институциите и от засилване на взаимодействието с всички международни партньори и особено с Израел“, каза още българският министър-председател.

Бойко Борисов допълни, че всяка страна е длъжна да следи обществените процеси, за да знае как най-точно и навреме да противодейства на всеки опит за навлизане на деструктивни фактори и идеи.

„Вайната за умовете на хората не е спечелена. Всеки има своя Бог, но не е оправдано да взривяваш, да убиваш“, каза още Борисов.

Той говори за историята на Балканите, наситена с много мъка, кръв, насилие и варварства и подчерта колко много усилия се полагат у нас за етническата толерантност. „Поне още 100 години раните в Косово няма да заздравеят“, заяви Борисов.

[ad id=“218548″]

„Трябва да убедим света, че няма по-добро нещо от мира и затова битката за умовете е най-важната. Трябва да живеем толерантно, ксенофобията се пренесе с мигрантската вълна, цели правителства в Европа падат, цели партии изчезват, заради това. Ние вършим огромна работа по опазването на границата, ние сме най-добрите, доказали сме се като една от най-добрите служби в борбата с тероризма“, заяви премиерът.

Източник: „Епицентър“


image0 (9K)