Борисов бесен на Радев за ветото: Ще махнем текста за спекулата, на БСП е!

„Интересно е това, което се случва и доста неочаквано. От неделя до днес сме имали две срещи с президента. Всеки ден му се обаждам и му дакладвам какво правим, днес той ми се обади, да каже двата мотива, с които връща Закона. Услужливо забрави да каже, че текстовете за спекулата са по предложение на БСП. Затова още утре този текст ще го премахнем, както иска президентът.“

Това заяви Бойко Борисов в отговор на наложеното преди това от президента Радев частично вето върху Закона за действията по време на извънредното положение.

„Казах да се замени думата „невярно“ с каквато искат. Само тези, които зловредно пишат. Сутрин и вечер Националния щаб от експерти дава цялата налична информация. Проф. Костов и проф. Мутафчийски имат стара вражда отдавна, но искам всеки специалист да се чуе. Каним го и правим съвет към правителството, заради следващите мерки.

Ние искаме да има специалист, чието мнение да не чуем. Когато са противоречиви, ние ги сравняваме“, заяви още премиерът.

„За разлика от тези популисти, които всеки ден си менят мнението, ние с моите колеги носим цялата отговорност. Цялата! Един член приехме, предложен от БСП и веднага настана хаос на пазара и не само, че няма да помогне, но създава и спекула. Утре ще се прегласува и по-добре да останем без този текст, отколкото да накараме пазара да се изкриви по начините, които различни хора предлагат“, допълни ядосан Борисов.

„Дадох за пример Костов и Мутафчийски. Накарах две личности, които не се харесват, да работят за една кауза.

Първата ми задача е да защитим здравето и живота на хората. България е била във войни, вземали са й територии, плащала е репарации и е оцеляла.

Изведнъж сега много бизнесмени, които иначе много им е приятно да се наричат олигарси, искат цялата тежест да падне върху държавата. Искат да се похарчат милиарди още на първата седмица. Искаме гарантирани пенсии за нашите пенсионери“, каза министър-председателят.

„Ще стискаме до последния лев, за да имаме гарантирана пенсия за пенсионерите. Дай Боже, да намерят лекарства и ваксина, ще вземем отношение. Всякакви безумни предложения има. Това, което прочетох от президента, той няма една конкретна мярка. Да, всички държави обявяват, че ще подкрепят бедните хора, но не знаем с колко, защото не се знае колко ще продължи“, обясни Борисов.

„Обидиха ми се, че им казах да си продадат Майбасите и Мерцедесите, всяка от които е по 200 000 лева и няма да имате проблеми. Минала е една седмица и искат да похарчим парите. Защо Радев искаше първо да купи „Грипен“, а не ги даде на медицинските сестри. Сега не ни трябва армия. Ако събереш един батальон, той ще се разболее от коронавирус“, допълни премиерът и разкри, че македонският премиер му се е обадил с молба да даде поне едно от лекарствата, които днес пристигнаха в страната. Най-лесното е да похарчим парите. И всичко това съм го обяснил на президанта“, подчерта Борисов.

По-рано днес Радев обяви: „Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи. Отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашия бюджет са по-скромни. Но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни“.

„Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти и лични предпазни средства, руши така необходимото доверие в обществото. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки. Но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки. За това правителството следва да преразгледа неотложно своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите“, каза президентът.

Видео: ТУК

 


image0 (9K)