Борба с вредители по растенията – ТРИПСИ

За да проведете успешна борба с трипса, е необходимо за знаете някои важни особености, характерни за него:

1. Възрастните насекоми имат тъмна окраска – черна, кафеникава, по-рядко – пясъчно-жълта. Личинките са светли – жълти, бели, зеленикави, което им помага добре да се маскират на повърхността на листовата пластина. Личинките нямат крила, за разлика от възрастните и за да ги забележите трябва силно да се вгледате. Трипсът успешно се крие в тичинките на цветовете, в пъпките, или в пазвите на листата. Някои видове се хранят с цветния прашец.
Когато откриете трипс, колкото и да ви е мъчно, по-добре е да отстраните всички цветове и цветоносите от растенията си и да ги изхвърлите. Това се отнася не само за видимо заразените растения, а за всички растения в колекцията ви.

2. За да бъде борбата ви с трипса успешна, задължително трябва да отчетете неговите биологични особености. Сложността при борбата с трипса се състои в това, че в процеса на развитие на това насекомо съществуват няколко стадия, при които препаратите на практика не му действат. По тази причина еднократната обработка с химикали понижава числеността на трипса, но не може да убие вредителя напълно. За съжаление препаратите не действат на яйцата на трипса. Те не действат и върху тези негови личинки, които се намират в последния стадий от развитието си. Това са двете фази от развитието на трипса, в които той на практика е недосегаем.
Особено важно е да обработите с препарати няколко пъти всички растения в колекцията си, а не само веднъж, за да можете успешно да въздействате върху трипса при преминаването му от един стадий на развитие в друг.

3. При оптимална температура от 25 градуса, популацията на трипса се удвоява за 4 дни.
При такава температура растенията трябва да се обработват с различни препарати последователно през всеки 4 дни. А като отчетете и различните стадии в развитието му, обработките трябва да са минимум три.

4. Бързо привикване и придобиване на устойчивост към активните съставки на различните препарати.
Препаратите за борба срещу трипса задължително трябва да се редуват: Актара, Моспилан, Конфидор и т.н. в произволна последователност. Наблягайте на системните инсектициди – с тях растенията се поливат и/или пръскат. Когато пръскате, смесвайте разтвореното количество препарат с противопаразитен кучешки шампоан – действа вместо прилепител. Увеличете предписаната върху опаковките на препаратите концентрация два пъти, но при това не забравяйте, че съществува и съответния риск от изгаряне на растенията.


image0 (9K)