Борба на… сватби: Модната венчавка на Хари и Меган и традиционната на Уилям и Кейт

Меган избра елегантна рокля на „Живанши“, Хари погази традицията, като не обръсна брадата си

[ad id=“225664″]

Сватбата на десетилетието във Великобритания предизвика истински бум, а сравненията между двете кралски снахи Кейт Мидълтън и Меган Маркъл заваляха скоропостижно.

Изводите са ясни – венчавките на внуците на Кралица Елизабет Втора си приличат по основните елементи, но церемонията на Хари и Меган се отличава със съвременен привкус.

Преди всичко нека отбележим, че Меган Маркъл е първата дама със смесена кръв, която става част от кралското семейство. Тя е родена от връзка между бял мъж и афроамериканка. Въпреки обществения натиск, отказва да се отрече от корените си и гордо се самоопределя като мулатка. Освен това актрисата има един неуспешен брак зад гърба си – неприемливо обстоятелство за кралската династия, което обаче любовта все пак победи.

[ad id=“263680″]

Кейт Мидълтън също е с обикновен произход. Дори след появата на Меган тя остава първото и единствено обикновено момиче, което се жени за принц, толкова близо в реда за наследяване на трона от повече от 350 години насам.

Меган Маркъл стана Херцогиня и законна съпруга на британския принц Хари. И по-малкият син на Лейди Даяна избра да се венчае през пролетта, следвайки примера на големия си брат Уилям, който заведе до олтара избраницата си на 29 април 2011 г.

Днес, седем години по-късно, нека видим няколко сравнения на двете кралски сватби:

– Булчинската рокля – голямата тайна на днешната венчавка

Изящната сватбена одежда на Меган Маркъл бе дело модна къща „Живанши”. Дрехата е ушита на ръка и обсипана с хиляди скъпоценни камъни – ето защо цената й надвишава 300 000 британски лири. Говорител на двореца заяви, че сумата е платена частно от семейството на принц Хари.

[ad id=“236993″]

Линията на роклята е изчистена с деколте тип лодка, покрити рамене и дантелени детайли. Броят на камъните пък е знаков – 10 000 перли е имало по сватбения тоалет на принцеса Даяна.

През 2011 г. Кейт Мидълтън също впечатли целия свят с красотата си. Съпругата на принц Уилям заложи на модел на главния дизайнер на британската модна къща Alexander McQueen – Сара Бъртън. По-късно херцогинята дори призна, че е работела по модела редом с моделиерката, а част от детайлите са по нейна идея.

По примера на Херцогинята на Кеймбридж Меган Маркъл стана част от кралската фамилия с две сватбени рокли.

За церемонията в параклиса „Сейнт Джордж” на замъка Уиндзор Меган бе избрала „традиционно елегантната” рокля на „Живанши”, която ще смени с друго, „по-ефектно творение” за приема, организиран от престолонаследника принц Чарлз тази вечер. Очаква се моделът да бъде на една от модните къщи „Бърбъри“ или „Ердем“.

[ad id=“236999″]

Припомняме, че за първи път в историята на монархията Кейт Мидълтън смени два тоалета в най-важния ден от живота си. Решението й предизвика същински фурор. Така на официалната сватбената церемония в Уестминстърското абатство тя носеше елегантна рокля, напълно отговаряща на протокола, която смени с изискан модел от бял сатен и деликатен колан, отново дело на дизайнерката Сара Бартън. Кейт обоснова решението си с пищността на воала, чиято дължина от няколко метра не би й позволила да се движи свободно.

– Задължителният елемент – булото

Воалите на двете дами бяха доста различни един от друг. Този на Кейт бе от плътната материя на роклята, докато Меган подбра ефирен съвременен модел, дълъг около 7-8 метра, завършващ с бродерия. Той бе носен от две малки момчета, внуци на бившия премиер на Канада Малоуни и синове на най-добрата приятелка на булката.

Освен това дължината на шлейфа на Кейт бе впечатляваща, докато този на Меган й позволяваше значителна свобода. Изборът на всяка от тях е типичен пример за сблъсъка между строгата американска традиция и съвременния полъх в модата. Освен това Меган уважи съпругата на по-големия брат на съпруга си, като заложи на шлейф, няколко метра по-къс от този на Кейт.

Тиарата на Меган бе от средата на XIV век, а централният камък има още по-дълга столетна история. В сравнение с тази на Кейт от церемонията й през 2011 г. короната е доста по-скромна.

– Сватбеният букет

Съпругата на принц Хари предпочита пролетни цветя, което пролича и в избора й. Сватбеният й букет бе елегантно съчетание на нежни майски китки, характерни за Великобритания. Сред белите китки имаше и клонче мирта, задължителен елемент от сватбата на кралица Виктория до наши дни.

[ad id=“237001″]

Параклисът „Сейнт Джордж“ също бе украсен със сезонни растения, включително клонки от бук, бреза и габър, както и бели градински рози, божури и боровинки.

За своята сватба Кейт бе избрала чисто бял букет, изработен от дребни цветчета, поставени в стегната връзка. Херцогинята нарочно бе подбрала любимите цветя на кралица Елизабет Втора.

Съдбата на букета: Днешната младоженка спази традицията, като остави цветята на паметника на Незнайния воин в Лондон, вместо да ги хвърли зад себе си. Същото стори и Херцогинята на Кеймбридж преди седем години.

– Младоженецът принц Хари последва вековната кралска традиция и се ожени във военен мундир. Но все пак внесе модернистичен елемент, като избра да не обръсне брадата си. Младоженецът и кумът принц Уилям се появиха в черни шинели, украсени с военни значки.

– Най-важният човек след младоженците – кумът

Днес принц Уилям върна услугата на малкия си брат, заставайки плътно до него. Както се очакваше, младоженецът поиска от батко си да му окаже честта и на свои ред да кумува на сватбата му.

Наскоро родилата третото си дете Кейт пък бе кума на девера си.

Булката не спази обичая и избра да няма кума. Тя обясни решението си с факта, че има много близки приятелки и не желая да поставя една от тях над останалите, възлагайки й тази важна задача.

– Пътят до олтара

Традицията повелява бащата на булката да отведе дъщеря си до олтара, предавайки я в ръцете на бъдещия си зет. Обичаят се спазва стриктно и на кралските венчавки. Ето защо таткото на Кейт я отведе по пътеката на църквата. Майкъл Франсис Мидълтън изпълни задачата си с великолепието, достойно за повода.

На днешната церемония обаче традицията бе нарушена, като важната роля да отведе булката до олтара се падна не на баща й, а на свекъра й. Меган Маркъл извървя пътя под ръка с бащата на принц Хари, Херцогът на Уелс, принц Чарлз. Според канцеларията на двореца заявиха, че престолонаследникът е приел молбата на снаха си с огромна радост.

[ad id=“238430″]

Сърдечна операция стана причина 73-годишният Томас Маркъл да не може да присъства на сватбата на дъщеря си и принц Хари. Преди броени дни лекарите имплантираха три стента в кръвоносните съдове на мъжа.

– Клетвите – монархията никога няма да бъде същата

Младоженката Меган Маркъл не обеща „да се подчинява“ на съпруга си, следвайки примера на Херцогинята на Кеймбридж Кейт и покойната си свекърва, принцеса Даяна. При венчавките си двете погазиха вековната традиция, като обещаха само „да обичат, подкрепят, да уважават и да се грижат” за съпрузите си, пропускайки частта с подчинението.

– По традиция брачните пръстени на членовете на кралското семейство са изработени от уелско злато

На кралската сватба младоженецът слага на пръста на любимата си халка от валийско злато, което от векове се добива от една и съща мина. Уилям и Кейт, Хари и Меган, разбира се, спазиха обичая.

– Тортата – сладкото изкушение на всяка церемония

В завършен вид сладкишът за сватбата на Уилям и Кейт преди седем години представляваше 8-етажен кулинарен шедьовър, „изграден” от вишна, лимон, гръцки орех, френски коняк и кора от портокал.

Днес принц Хари и американската му съпруга пък избраха торта с пролетна украса, изработена от калифорнийска сладкарка, работеща в Лондон. Двойката бе поръчала на шеф Клеър Птак да приготви „торта с лимон и сироп от бъзов цвят, която ще съчетава вкусовете на пролетта. . . покрита с маслен крем и украсена със свежи цветя”.

– Шаферите

Несъмнено, вниманието на всички присъстващи бе приковано към очарователните деца на принц Уилям и Кейт – принц Джордж и принцеса Шарлот. Двамата носеха традиционни одежди в пастелни нюанси, като непрестанно се усмихваха и махаха с ръце.

Това не е първата подобна „работа” за тях, миналата година Джордж и Шарлот бяха шафери на сватбата на леля си Пипа.

Списъкът с гости

Преди седем години престолонаследникът принц Уилям и избраницата му Катрин бяха поканили 1900 гости, сред които редица кралски особи, премиерът Дейвид Камерън и още 50-има държавни глави, служители в благотворителни организации и ветерани от войната, любимото семейство на Острова Дейвид и Виктория Бекъм, певецът Елтън Джон и още десетки светски знаменитости.

Венчавката на втория син на принцеса Даяна бе уважена от 600 гости, три пъти по-малко от гостите на церемонията на принц Уилям. Поканените на днешната церемония в параклиса „Сейнт Джордж” на замъка Уиндзор присъстваха и на обяд след това, даден от нейно Величество Кралицата. По-късно вечерта само 200 от тях ще бъдат посрещнати на частен прием в намиращия се наблизо Фрогмор хаус. Домакин ще бъде бащата на Хари принц Чарлз.

Любопитен факт е, че още преди месеци говорителят на принца заяви, че сред поканените ще са само и единствено хора, които имат приятелски отношения е един от младоженците.

Ето защо сред присъстващите на тържествената церемония бяха бившият президент на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел, с които принцът поддържа изключително топли приятелски отношения. Но настоящия президент на САЩ – Доналд Тръмп и премиерът на Великобритания Тереза Мей не бяха поканени.

Бляскавото събитие удостоиха с присъствието си още и канадският премиер Джъстин Трюдо, принцесата на Швеция Виктория и цялото кралско семейство на Испания.

Сред височайшите гости бяха и цяло съзвездие имена от сферата на шоубизнеса, близки на младоженката – актрисата Марго Роби, певците Елтън Джон, Ед Шийрън, индийската актриса Приянка Чопра, както и колегите на кралската невеста от сериала „Костюмари“ – Патрик Джей Адамс и Абигейл Спенсър. Списъкът с поканените гости продължава с тенисистката Серина Уилямс, стилистът Джесика Мълроуни, дизайнерката Маша Наноу.

Изненадващо, но факт, на тържеството присъстваха и бившите гаджета на Хари.

Част от семейството на Меган обаче не бе поканено, което предизвика вълна от дискусии по темата. Полусестрата и полубрата на булката така и не се сдобиха с покани, а единствено майката на актрисата бе неотлъчно до дъщеря си.

Ако оставим настрана личните въпроси, все пак има и логично обяснение за значително по-малкото поканени гости на днешната кралска сватба спрямо тази на принц Уилям и Кейт Мидълтън – параклисът „Сейнт Джордж” в замъка Уиндзор е значително по-малък от Уестминстърското абатство, където по-големият брат на Хари се ожени през 2011 г.

На територията на замъка Уиндзор днес бяха поканени още над 1200 души. Около 900 от тях бяха част от ОН, а локацията им позволяваше лукса да наблюдават пристигането и заминаването на булката и младоженеца. Специален гост пък бе дванадесетгодишната Амелия Томпсън, която беше ранена при терористичния атентат в Манчестър Арена миналата година. Момичето е страстен почитател на кралското семейство.

– Какво е кралска сватба без каляска?

И двете двойки – Уилям и Кейт, Хари и Меган предпочетоха да поемат към безкрайния хоризонт, качвайки се в открита каляска.

През април 2011 година принц Уилям и Кейт Мидълтън минаха по лондонските улици до Бъкингамския дворец, за да получат поздравления от събралото се множество. Хилядите хора станаха свидетели и на първата семейна целувка на двойката на балкона на двореца.

Тук Хари и Меган стриктно спазиха обичая. Седем години след Уилям и Катрин двойката измина същия път, споделяйки радостта си с британския народ. Младоженците се качиха в една от петте „Ascot Landau“ от кралската колекция, които се използват от кралица Елизабет II за нейното шествие на конните надбягвания „Роял Аскот“, теглена от четири сиви расови коня.

Целувка на балкона днес обаче нямаше! Според анализатори липсата й е част от модернистичното влияние над монархията от страна на най-новия й член, американката Меган Маркъл.

– Влюбени погледи по време на церемонията все пак имаше, и то много

Първата целувка винаги е незабравим момент от всяка сватба, особено кралската. Въпреки че Меган и Хари не увековечиха любовта си с романтичен жест на балкона на двореца, те демонстрираха доста повече ласки от позволените за кралски особи.

– Екзалтираната публика

Както и при предишни кралски сватби, фенове от цял свят организираха своеобразни улични партита, за да се присъединят към тържеството на младоженците. Търговците пък предлагаха разнообразни сувенири за повода, сред които официални брачни благословии, чаши, кесии, чинии и чайници с ликовете на Хари и Меган.

В заключение:

След бляскавата церемония и сватбени вълнения най-новият член на британската кралска фамилия бившата актриса Меган Маркъл трябва да поеме върху плещите си цялата отговорност на новото си положение.

Предстои да разберем дали и занапред актрисата ще следва утъпкания път от Кейт Мидълтън и до каква степен ще влее модернистичното влияние от Холивуд в консервативната британска монархия.

Автор: Лора Борисова

Епицентър


image0 (9K)