В болница „Тракия“ екипите се справят успешно с ротацията в ковид отделенията

След 35 дни работа в първото отделение за лечение на пациенти с коронавирус на Болница „Тракия“, медиците от „Уши-нос-гърло“ с началник доц.д-р Петър Руев и „Очни болести“ с началник д-р Валентин Христозов се поздравиха с успешен край на тяхното дежурство.

Ковид отделението беше открито на 27 октомври със заповед на здравния министър.За това време през него преминаха над 190 пациенти с коронавирус.

Заедно с д-р Валентин Христозов в Ковид отделението на Болница „Тракия“ работиха д-р Иван Нейчев, д-р Петя Тодорова, старшата мед. сестра на отделението Елена Димитрова, м.с. Ваня Саръмова, м.с. Дженка Иванова, санитар Веска Иванова. От УНГ отделението с доц. д-р Петър Руев бяха д-р Анелия Ботева, д-р Тодор Димитров, д-р Георги Стоянов, старша мед. сестра Виолена Радинова. Рамо до рамо с тях бяха и двама лекари доброволци от други отделения на лечебното заведение – д-р Ваня Шомова от „Образна диагностика“ и д-р Исам Атар от „Кардиология“.

От 1 декември, на ротационен принцип, на тяхното място в първата ковид зона на лечебното заведение влизат лекарите от отделения „Урология“ и „Ендокринология“. Вече втора седмица в откритото Второ ковид отделение на Болница „Тракия“ работят лекари, медицински сестри и санитари от отделенията „Хирургия“ и „Гастроентерология“. След тях в ковид зоната ще работят и колегите им от другите отделения на лечебното заведение. Така медици от различни специалности в Болница „Тракия“ заедно се изправят в борбата с пандемията от Covid-19.

Да се справим добре ни помогна досегашният ни опит като лекари, но преди всичко помощта на всички останали колеги – на първо място на болничния инфекционист и епидемиолог на Болница „Тракия“ д-р Валентина Цанева, която беше непрекъснато до нас“, посочи доц. д-р Петър Руев.
В началото беше много трудно, защото Covid-19 е непозната материя както за нас, така и за всички колеги. Работихме в сътрудничество с д-р Цанева, която ни предоставяше актуална информация за диагностиката и лечението на заболяването“, допълни д-р Валентин Христозов.
Всяка смяна започваше с щателна подготовка за работа в опасна среда, което включва обличане на така важните лични предпазни средства. Следваха преглед на пациентите, уточняване на терапията, проследяване на състоянието им, назначаване на изследвания и така през целия работен ден“, разказва доц. д-р Руев. „При всички пациенти, при които се налагаше промяна или добавяне на специализирана терапия с антивирусни средства такава беше приложена. Получавахме подкрепа от колегите, от директора на болницата д-р Златков, от болничната аптека, от собствениците на болницата. Наблюдавахме болните стриктно и при всяко влошаване задължително провеждахме консултация с реаниматорите, които поемаха и всички по-тежки случаи. Спазвахме всички утвърдени стандарти за диагностика и лечение на ковид пациенти, прилагайки най-актуалните терапии в света“.

Имахме много трудни моменти, в които, въпреки приложеното лечение и усилия от страна на екипа ни, някои пациенти се влошаваха. Тогава на помощ идваха реаниматорите от отделението по Анестезия и интензивно лечение“, посочва д-р Христозов.

Намираха се и особени пациенти, които поставяха на изпитание търпението на персонала – като мъж от близко до Стара Загора село, който отказваше да си стои в стаята, не спазваше никакви правила и накрая дори избяга от отделението, въпреки че беше с много лоши показатели и ниска сатурация“, разказа д-р Христозов. Най-важното, което е научил от ковид дежурството си, е богатият опит как да се пази от вируса. „Да бъдем винаги с маски, предпазни очила, защитни шлемове, ръкавици и предпазни костюми без компромис! Да прекарваме кратко време в контакт с пациента! След всеки преглед да се дезинфекцираш! Да се проветряват болничните стаи! Това са най-важните правила, които никак не е лесно да се спазват, когато имаш куп други отговорности“.

В първите дни на новата смяна в ковид зоната, медиците от отделенията по „Урология“ и „Ендокринология“ получиха ценни съвети от своите колеги – за правилната употреба на защитното облекло, за спецификите на работа в Ковид отделение, за критериите и процедурите по прием и изписване на пациенти, диагностицирането им и назначаването на терапия, провеждането на ежедневните визитации и много други.
Пожелаваме им успешно справяне с новите за тях отговорности, здраве и успешно преминаване през Ковид отделението, скорошно изпращане на извънредната ситуация и завръщане към обичайния ритъм на работа.


image0 (9K)