Болката отляво. Как БСП потъва в скандали два месеца преди изборите

Денят е петък, 8 януари. Десетки хора протестират пред централата на Българската социалистическа партия (БСП) на „Позитано“ 20 в София. Протест пред сградата на бившата комунистическа партия не е нещо ново. Но ако в други години подобни демонстрации свършваха със счупени прозорци или яйца, размазани по фасадата на социалистите – този път недоволните искаха среща с председателя на партията. Но не я получиха. Постояха още малко, а после си тръгнаха.

Новината в случая е, че протестиращите всъщност са членове на БСП от пловдивската й организация. Те пристигнаха в София, за да внесат протестна позиция, с която свалят доверието си от ръководството на партията и се обявяват срещу изключването на пловдивския бизнесмен и председател на местната градска организация Георги Гергов.

Няколко часа преди протеста в ефира на БНТ бившият депутат социалист и настоящ кмет на Перник Станислав Владимиров, издигнат от партията, прогнозира “много тежка катастрофа” за БСП на парламентарните избори, които трябва да се проведат на 28 март или по-късно. Причината според Владимиров е, че социалистическта партия се управлява от една „агресивна, първосигнална и злобна жена“, която не търпи критика и чуждо мнение. Става дума за Корнелия Нинова, която е начело на БСП от пролетта на 2016 г.

Вътрешните сътресения и „приятелският огън“ с прогнозата за провал идват на фона на социологически проучвания, които от лятото насам показват все по-малка разлика в подкрепата за първите две политически сили – управляващата ГЕРБ и опозиционната БСП. В последната половин година социалистите поискаха неведнъж предсрочни избори.

„Времето ви изтече“, каза и тази сряда в Народното събрание председателката Корнелия Нинова. Но дали идва времето на БСП?

Непосредствено преди изборите най-голямата опозиционна партия и основен претендент за мястото на управляващите изглежда затъва все повече във вътрешни скандали. А случаите в Пловдив и Перник са най-видимите.

I Пловдив, Перник и новата „линия“

Станислав Владимиров беше сочен от ръководството на БСП и лично от Корнелия Нинова като един от най-големите успехи на местните избори в края на 2019 г. Тогава той спечели кметското място в областния Перник, докато ГЕРБ продължи да доминира в големите градове. Пловдивската организация на БСП пък е втората по големина, след тази в столицата. На предишните парламентарни избори през 2017 г. от Пловдив град и Пловдив-област (водени от Георги Гергов) социалистите получиха близо 87 000 гласа.

След очевидния разлом между ръководството и двете местни организации, страните в спора посочват една и съща причина за конфликта – битката за влияние, непосредствено преди парламентарните избори. Единственото различно в обясненията им е, че подкрепящите Георги Гергов и Станислав Владимиров обвиняват Корнелия Нинова в авторитаризъм, а ръководството на БСП твърди, че в двете организации се вижда намеса от ГЕРБ. Това се обяснява с желание на управляващите да разединят партията, което пък води до реакция от страна на Нинова и “стягане на редиците”.

         “ Всичко започна в
            края на 2019 г. от избора
            на бившия главен прокурор
            Сотир Цацаров за председател
            на КПКОНПИ.

В изминалата една година обвиняваната в авторитаризъм Корнелия Нинова беше бламирана няколко пъти от съпартицийте си. Всичко започна в края на 2019 г. от избора на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ, което раздели парламентарната група на две. Въпреки партийното решение да не гласуват заедно с ГЕРБ и ДПС – 27 социалисти подкрепиха избора, а 30 бяха против. По-късно преди избора на председател от конгреса на БСП през септември 2020 г., противоборството в партията се засили с кандидатурата на дясната ръка на Нинова – Кирил Добрев като неин конкурент.

В крайна сметка обаче Нинова потвърди лидерството си. Веднага след избора й 10 депутати от групата на социалистите в Народното събрание я напуснаха, а в сряда бившият заместник-председател на БСП Красимир Янков обяви създаването на нов политически проект – „Българска прогресивна линия“.

Още през есента на миналата година, когато започнаха разправиите в БСП, в различни свои изказвания близки до Нинова прогнозираха, че тя ще “стегне” редиците преди парламентарните избори и няма да допусне нелоялни към нея хора да попаднат в следващото Народно събрание.

Когато в предишни години лидер на БСП е искал да стори това, той винаги се е насочвал не толкова към централните органи на партията, колкото към местните организации. Според устава на партията те имат решаващо значение в подреждането на листите. Именно тази цел, според привържениците на Нинова, е в основата на действията й спрямо пловдивския бизнесмен Георги Гергов и кмета на Перник.

I Какво точно се случи

Конфликтите на ръководството на “Позитано” с водещи партийни фигури в Пловдив и Перник започнаха да ескалират от декември миналата година, а поводите изглеждаха напълно формални.

В последните работни дни преди Коледа Изпълнителното бюро на БСП прие единодушно позиция, с която се разграничава от кмета на Перник Станислав Владимиров. Причината – решението му да закрие местния театър и три оркестъра в града. “Немислимо и недопустимо е в община Перник, където БСП спечели последните местни избори, дори да се подлага на дискусия закриването на културни институции”, посочиха тогава от “Позитано” 20.

Реакцията от Владимиров не закъсня и той даде две последователни интервюта през новата година, в които подложи на остра критика Корнелия Нинова. В същото време тя вече си беше отворила още един фронт – този с пловдивския бизнесмен Георги Гергов, който беше изключен от партията.

Формалният повод за изключването на Гергов е противоуставно заседание от ноември, миналата година, на градския съвет в Пловдив, чийто председател е именно бизнесменът.

Гергов от години е в обтегнати отношения с Нинова, въпреки че й оказа решаваща подкрепа да спечели първия си мандат начело на партията през 2016 г. След като тя свали политическото си доверие от бизнесмена след скандала със срещата му с издателя Сашо Дончев и бившия главния прокурор Сотир Цацаров, известна като “ЦУМгейт”, между тях периодично проблясваха искри.

         “ Под запазване на влияние
            в БСП се разбира реденето на
            кандидат-депутатските листи.

Последният скандал беше мигрирането на Гергов от председателския пост в областната организация на БСП в Пловдив към градската. Целта – да запази влиянието си на местно ниво, напускайки Националния съвет на партията (широкото ръководство). А под запазване на влияние се разбира реденето на кандидат-депутатските листи. Според устава на БСП “Позтано” 20 избира водачите на листите, а областните съвети на партията – останалите кандидати.

За борбата за влияние потвърди и депутатът Георги Търновалийски, който е един от основните застъпници за Гергов в групата на БСП и депутат, избран от Пловдив-област.

“Когато Георги Гергов не е лидер на социалистите в Пловдив, Корнелия Нинова ще изпрати своите емисари и е ясно какво ще стане с листата”, каза той пред Свободна Европа.

Народният представител вижда проблем в това, че в предизборен период Нинова разчиства тези, с които има конфликт. “Нашата организация е втора по големина след тази в София. Как ще се обяви БСП за алтернатива на ГЕРБ, като преди избори сами си правим проблеми”, каза още той. И добави, че има “принципни различни с ръководството на партията”.

На “Позитано” 20 също твърдят, че имат принципни различия с Гергов и приближените му. Още след предишните парламентарни избори отделни членове на левицата разпространиха информация как пловдивският бизнесмен, който тогава беше централна фигура в партията, се е обявил за коалиция с ГЕРБ. По-късно идеите си за сътрудничество с Бойко Борисов обяви и самият Гергов в интервю за бТВ.

I Импулсът „отвън“

“Въпросът за коалиция с ГЕРБ е обсъждан на Изпълнително бюро на БСП. Като тези около Нинова са толкова принципни, нека разскретят стенограмата от това заседание, да видим колко хора са били за подобна коалиция”, каза Търновалийски.

По думите на председателя на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски, който е близък до Нинова, в скандала с пловдивската организация ясно се вижда “импулс, идващ отвън”. Помолен да разясни какво има предвид, той коментира, че “импулсът може да е от ГЕРБ, може да е от друг, който не харесва БСП, но цели разединението на партията”.

Според Свиленски проблемът не е “просто в подреждането на листи, както се опитват да го изкарат в пловдивската организация”.

“Става дума за атака по БСП, вижте какво става и в Перник – атаката е отвън”, коментира още Свиленски. Според него кметът на Перник е бил “един кротък и симпатичен човек”. “Той коренно се промени след като стана кмет, сигурно нещо общо с това имат язовирът и парите”, каза Свиленски.

I Язовирът и парите

Под „язовирът и парите“ в БСП имат предвид водната криза в Перник. Заради ниското ниво на язовир “Студена” през ноември 2019 г. в града и околните населени места беше въведен воден режим. Той засегна около 100 000 души и продължи до края на юни 2020 г. За преодоляването на водната криза правителството отдели над 60 млн. лева. От началото на миналата година министър-председателят Бойко Борисов и кметът на Перник Станислав Владимиров започнаха да демонстрират топли отношения. Владимиров беше чест пътник в джипката на Борисов, а последната среща между него и премиера беше преди дни.

         “ Факт е, че Нинова не
            търпи различно мнение.

            Станислав Владимиров

На въпрос дали в атаката му по Нинова има наистина “импулс отвън” и дали този импулс идва от ГЕРБ, Владимиров отговори пред Свободна Европа, че “няма основания за подобни твърдения”. “Конфликтът е от доста по-рано, но няма да коментирам това. Факт е, че Нинова не търпи различно мнение”, каза той.

Владимиров твърди, че няма нищо лошо в това да е в добри отношения с министър-председателят и хората в Перник оценяват и харесват това. И пред Свободна Европа, както и в останалите си медийни участия, кметът прогнозира крах за БСП на изборите.

“Може ли стратегическата ти цел да е демонтаж на ГЕРБ? Това изобщо стратегическа цел на партия ли е? А къде са целите в образованието и здравеопазването, например”, попита Владимиров.

Той определи ръководството на “Позитано” 20 като нетърпящо чуждо мнение. И даде пример с последната идея на Корнелия Нинова да назначи 31 координатори, които да отговарят за всеки от избирателните райони в страната. В същото време партията намалява щата на „Позитано“ 20.

Според кмета на Перник това е изпращане от страна на ръководството на “свои хори” по места, които да гарантират, че няма да има противоречия, а всичко около изборите ще се случва “както казва Нинова”.

Обяснението на шефа на предизборния щаб Георги Свиленски е различно – съкратените от администрацията на партията в София са отговаряли също за районите, но не са познавали хората там. “Сега ще бъдат местни, които знаят проблемите в градовете и ще могат да отговарят адекватно за тях преди изборите”, каза той.

Полина ПАУНОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)