Бойко с насинено око отправя предложения във Варна

Тези дни световният елит си има драми в Ханджоу и никак не му е до синьото око на някой, който е набутал икономиката си след тези на Бангладеш, Судан и Ангола. Типично в негов стил и този на „съветниците“ му, момента беше „рационално“ използван – докато другите са ангажирани да редят световния шах – тук да се напомпат мускули и рейтинг по теми, които не са от дневния ред на когото и да било.
Имам чувството, че премиерът ни е бил сигурен, че никой от световния елит не се интересува от мнението му и няма шанс да бъде чут, защото по никакъв друг начин не си обяснявам потресаващото му поведение на въпросната среща „за хъба“ във Варна. На нея разбира се бяха изпратени третокласни европейски чиновници, далеч под нивото на премиерския пост, на които беше предложена сценката „Знаете ли кой съм аз – сега ще ви сритам задниците!!!“
Гледах записа от срещата и не вярвах на очите и ушите си. Речта представляваше викане, ежене, удряне по масата, боботене, заплахи и заповеди, от сорта „Ясно ли е?“, използвани в ТВУ и ъндърграунда. Най-вероятно, някой нещастен съветник го е убедил, че сега е момента да предложи на Европа газова алтернатива на турската, но този „съветник“ е пропуснал да му разясни, че сега ЕС има нужда да ухажва Турция и че и в този случай, ще е за сметка на България. Енергийните потоци ще се разпределят така, че големите да са доволни, ако ли не, може да има още преврати, цветни революции или други упражнения в стил „препъни другарче“, но ние окончателно изпуснахме и не сме в сметките нито на даващите, нито на разпределящите газа.
По-скоро тези крясъци и ръкомахания, вчера във Варна, като че ли бяха за нещастния му избирател, който обича подобни, Банкя-стайл, изпълнения – вдъхват му сила ли, сигурност ли, не знам вече. Защото в политиката, нежели в дипломацията, това се нарича скандално грубиянство от високо качество. А един френски посланик от годините преди „демокрацията“, по повод най-охранявания тогава човек, наричаше подобно поведение „гоМнян вкус“.

Може пък да е от комоциото след удара?!

Пепа Сомлева – фейсбук профил


image0 (9K)