Бойко Ноев: Властите се опитват да прикрият отравянето на Гебрев

„Аз съм пряк свидетел на отравянето на Емилиян Гебрев. Лично седях до главата му във Военна болница, когато умираше. Аз съм близък с него. От болницата ми се обадиха, че той умира.“ Това каза бившият министър на отбраната Бойко Ноев в ефира на бТВ.

„Факт е, че българските власти не съдействаха, когато Гебрев ги помоли. Някои от тях прикриват този случай“, подчерта той.

„Вчера ми стана жал за главния прокурор и нещата, които са го накарали да говори“, заяви Ноев и изнесе някои факти по случая.

„Никога тримата отровени не са били на едно и също нещо. Гебрев не е отровен в ресторанта, а там е припаднал. Той никога не е пил кафе, а се говори за някакви кафемашини“, допълни бившият военен министър.

Той добави, че очаква скоро и други имена да изплуват около случая на отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо и директора на завода ЕМКО Валентин Тахчиев.

„Факт е, че руски граждани са го свършили това. По интересно е кои са ятаците тук, които са помогнали. Властите се опитват да прикрият този случай и призовавам гражданите да не вярват на това, което говорят“, каза ноев. Според него в случая има две сюжетни линии – „интереси на някакви руски кръгове, които искат да ликвидират Гебрев и българските ятаци, които помагат тук“.

Бойко Ноев заяви още, че фирма „Дунарит“ служи за прикритие на някаква дейност, за която ние не знаем. „Русия има интереси да закрие българската оръжейна индустрия. Как може Българската държава да не вземе отношение, когато някой трови нейни граждани?“, пита се той.

По думите му британските власти имат интерес да разкрият случая с отравянето на Скрипал, а българските за отравянето на Гебрев – не. „Мотивите за прикриването тепърва ще станат ясни. Тези, които си мислят, че ще продължат с прикриването грешат. Интересите на Русия не са да ударят някоя и друга партия у нас, а позициите на страната ни в Европа да бъдат отслабени“, подчерта Бойко Ноев.

„В идните седмици Новичок ще влезе в списъка на химическите организации. В организма на Гебрев са намерени два химикала, единият от които не е идентифициран“, изтъкна още Ноев.


image0 (9K)