Бойко Борисов с призив към футболистите и феновете в България

Премиерът в оставка на България Бойко Борисов призова футболистите и феновете да спазват предпазните мерки на стадионите, научи ЗАРАТА. Той даде пример с големите звезди на футбола и апелира да се взима пример от тях.

„В спортът може да се направи така, че хората да се завърнат по стадионите и в залите, за да окуражават своите любимци. Използвайте днешният ден и създайте максимално добра организация. Искам да се обърна към много от моите приятели в спорта, които ги виждам по стадионите, големи легенди и да ги помоля да гледат, защото знам, че го правят, Шампионска лига и големите първенства в Европа, и да ми кажат: Има ли някой, дори и на резервната скамейка без маска? Има ли? На Гонзо какво му пречи да си сложи маската и да даде личен пример за цялата агитка на Локо Пловдив. На всички, които ги дават по телевизията. Само в България продължаваме. Или сме най-напред във футбола, или в мисленето на стадиона да не носят маски. Да гледат Неймар, Мбапе, всичките… Излизат на смяна и си слагат маската на резервната скамейка. Или на трибуните – Серхио Рамос стои с маска. По-велики ли сте от тях?“, заяви Борисов.

„Правим всички усилия, за да върнем нормалността и футболистите да могат да усетят подкрепата на публиката. Дайте личен пример. Няма да ви се развали репутацията. Най-големите звезди в света го правят. Щом Меси и Роналдо са с маска, направете се на тях“, добави още той.

„При организацията – ако дойдат 20-30 човека повече, не да ги връщат и да буйстват. Стадионите са големи и да се направи необходимата организация, за да могат хората да се чувстват по-спокойни“, каза Борисов.

На срещата присъства и министърът на спорта Красен Кралев, който разкри подробности за отварянето на стадионите за фенове и какво следва оттук насетне.

„Вчера взехме решение със здравните власти, защото знаете, че през последните шест месеца не бяха допускани фенове на открито или закрито. От вчера привържениците могат да посещават мачовете на любимите си отбори. Имаме разписани стриктни протоколи с БФС за това как трябва да се провеждат футболните срещи, какви са противоепидемичните мерки, които трябва да се спазват на стадионите. Мога да кажа, че вчера срещите минаха безупречно. Имаме наблюдатели на министерството на всеки един мач. Нямаше абсолютно никакви нарушения – спазваше се отстоянието от 1,5 метра. Разрешихме до 30% от капацитета на стадионите да може да бъде ползван, при не повече от 1000 души в сектор, което дава много пространство, за да се спазват всички мерки. Моля българските фенове, за да вървим в тази посока и да увеличаваме капацитета на стадионите, слагайте си маски, защото това е за вашето здраве. Постоянно обсъждаме с колегите си от Министерството на здравеопазването да се увеличи бройката на публиката и да се допуснат фенове и на закрито. В следващите две седмици сме се разбрали, ако тенденцията продължи да има спад, ще бъдат разрешени и фенове на закрито“, заяви Кралев.


image0 (9K)