Бойко Борисов съобщи във Фейсбук: България до 1 година влиза в чакалнята на еврото

България влиза в чакалнята на еврото до юли 2020 г. За година трябва да се подобри управлението на държавните фирми, да се запази стабилна банковата система и ръстът на доходите

България може да се присъедини към валутния механизъм II до 12 месеца, съобщи във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов, пише 24 часа.  Той цитира доклад на “Стандард енд Пуърс”. С него в събота агенцията потвърди кредитния рейтинг на България с положителна перспектива.
Валутният механизъм II е всъщност т.нар. чакалня на еврото, в която дадена държава престоява преди да въведе единната европейска валута. За влизането в механизма България подаде документи пред Европейската централна банка и ЕК през юни 2018 г. и отговор се очакваше в рамките на година. Най-вероятно той ще е, че България може да влезе във валутния механизъм до юли 2020 г.
Дотогава се очаква вече да са минали всички размествания на основните постове в ЕЦБ и ЕК след евроизборите от 26 май. Освен това трябва да бъдат обявени и резултатите от стрес тестовете, които ЕЦБ в момента провежда на част от банките в България. От тях до голяма степен ще стане ясно дали страната ни е готова за влизане в банковия съюз на ЕС, а оттам и за приемане на еврото.
В рамките на следващите няколко месеца трябва да са изпълнени и мерките за подобряване на управлението на държавните фирми. Това е един от поетите ангажименти в пътната карта за въвеждане на еврото, които България пое. Вече е готов проектът за нов закон за държавните предприятия и се очаква неговото гласуване в парламента.
В следващите 12 месеца страната ни трябва да докаже, че ръстът на доходите остава устойчив.
Наскоро в доклад на ЕК за макроикономическите дисбаланси бе отбелязано, че БВП на човек от населението у нас все още е около 50% от средния показател за ЕС.
Изпълнението на тези и още няколко ангажимента би довело и до повишение на кредитния рейтинг на България. В събота от “Стандарт енд Пуърс” посочиха, че биха го повишили при влизане на България във валутния механизъм II. По-нататъшен напредък в структурните и институционалните реформи също би довел до повишаване.


image0 (9K)