Бойко Борисов за падналия хеликоптер: Загубихме безценен човешки живот и 50 млн. лева

„Понеже застраховките не важат за военната техника, сме загубили и 50 млн. лв. вчера, освен безценния човешки живот на един прекрасен летец. Но и 50 млн. лв. – колкото са коледните надбавки на пенсионерите“, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, цитиран от агенция „Фокус“, след инцидента по време на военно обучение, в който наш хеликоптер падна в Черно море, в който загина пилотът на хеликоптера кап. Георги Анастасов.

„Познавах лично Анастастов – прекрасен пилот. Пак със своите действия до последно се е борил и е спасил живота на другите двама. С г-н Каракачанов ще се видим в МВР и посмъртно ще го повишат в чин майор“, обеща Борисов.

[ad id=“225664″]

По думите на Борисов падналият хеликоптер, когато е бил закупен е бил един от най-добрите в света.

Пред бТВ министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърди, че загиналият кап. Георги Анастасов ще бъде повишен посмъртно.

„Министерство на отбраната поема всички разходи по погребението и транспорта на близките на загиналия до Варна“, заяви Каракачанов, тъй като кап. Атанасов и от Ямбол.

Каракачанов обясни и ситуацията по време на инцидента. Той заяви, че към момента е ясно, че по време на учението хеликоптера се е целил по морска цел. Стрелбата е преминала успешно, после хеликоптерът е трябвало да се отправи към брега. Захождайки към брега, перката на хеликоптера се закача за един от пилоните на съпътстващия обучението кораб. Пилота успява да овладее хеликоптера и се отправя към брега.

„Явно в следващите минути апаратурата подава сигнал за проблем, така той обръща хеликоптера към водата, за да бъде приводнен и поставен във водата близо до кораба, за да работят по-бързо спасителните екипи. Още се изяснява причината защо кап. Анастасов не е успял да излезе от хеликоптера. С действията си той е дал възможност на двамата си колеги да се спасят“, заяви Каракачанов.

Каракачанов заяви, че кап. Атанасов е имал достатъчно часове нальот в коментар на изказването на президента Румен Радев, че българските летци имат близо 3-4 пъти по-малко часове нальот от стандартния безопасен минимум.

Източник: offnews.bg

Още за инцидента в ЗАРАТА.


image0 (9K)