Бойко Борисов откри в Казанлък „Музей на розата“ с изключително семпла експозиция

С церемония тип „Бай Тошо слиза сред народа“ беше открит, т. нар. „Музей на розата“ в Казанлък. Министър-председателят Бойко Борисов сряза поредната си лентичка, помилва едно дете по главата, както трима папи са го галили него, после великодушно помаха и се снима сред няколко екзалтирани бабички. Той беше довел и придворните си дами от правителството, за да оберат овациите и да получат по един хавайски гердан от рози.

Изключителният принос на Борисов за изграждането на музея е увековечен и на табела издържана в стил „X конгрес на БКП“, естествено, решена на кърваво червен фон: „МУЗЕЙ на РОЗАТА изграден от ПРАВИТЕЛСТВОТО на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ  с ЛИЧНОТО СЪДЕЙСТВИЕ на МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ“ (запазили сме оригиналния правопис).

1465119582-13335822-1816962578531804-1518541714790905104-n

Изградената с държавни пари сграда прилича на стъклен саркофаг и е със съмнителна функционалност. Най-големият проблем е, обаче, че няма какво да се види в музея. На площ от цели 1200 кв. метра е разположена изключително семпла експозиция, поразяваща с липсата на фантазия и с непознаването на съвременните тенденции в музейното дело. Тъй като не е измислено нищо оригинално за показване, сградата е запълнена с конферентна зала, мултимедийна зала, фондохранилища, детски кът и панорамно кафене.

Тази експозиция вероятно би била гордост около 1950г. – фототапети и нискокачествени витрини. Налага се посетителят да чете информация от снимките по стените, вместо тя да му се предоставя по атрактивен начин! Като че ли никой от община Казанлък не е посещавал съвременен музей, никой не е чувал понятието „интерактивност“, никой не е виждал мултимедия или 3D mapping. Семпло и допотопно!

Това, обаче, не означава, че е евтино! Напротив, българският данъкоплатец (не министър-председателят) е дал цели 1 384 628 лева за тази недомислица. Обществената поръчка, по която е избран изпълнителят ДЗЗД „Музей на розата – Казанлък“, с адрес Стара Загора, ул. „Парчевич“ 2, също буди въпроси. Показателно е, че се явява САМО ЕДИН КАНДИДАТ, който печели с цена само със 7372 лева под обявения таван от 1 392 000 лева. Класика в жанра на съмнителните обществени поръчки!

Очаквайте продължение – кои са „мозъците“ и изпълнителите на музейното недоразумение, колко са реалните разходи, подробности по обществената поръчка и много други интересни детайли.

[ad id=“105235″]


image0 (9K)