Бойко Борисов обеща на Шиндзо Абе съдействие за преговорите ЕС – Япония

Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията на България за интеграцията на Западните Балкани

[ad id=“263680″]

Цялата си воля и усърдие ще положим усилия максимално бързо да приключат преговорите между ЕС и Япония. Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след срещата му с японския премиер Шиндзо Абе, предаде „Фокус“.

„Надявам се в тези 2 дни да свършим доста работа. Категорични сме, че всички проблеми трябва да се решават мирно на масата на преговори. Цялата си воля и усърдие ще положим максимално бързо да се ускори процесът по време на нашето председателство за приключат на преговорите между ЕС и Япония, защото това е важно и за бизнеса. Преди една година темата Западни Балкани надали сте я чували някъде. Сега тя е приоритет на ЕС по време на нашето председателство. 16+1 се измести в България тази година, така че освен председателството на ЕС ще имаме и председателство на 16+1 с китайския премиер“, заяви Борисов.

[ad id=“218548″]

По думите му след първото посещение в Саудитска Арабия, саудитският премиер също има интерес и ще организират такава среща в България. „Днес с японският премиер имаме традиционни и изключително близки с двата народа отношения, с изключително мощните корпорации, чиито лидери днес са тук в София, с българската експертиза по темата, съм убеден, че с премиера на Япония ще положим схеми за подпомогне на големи инфраструктурни проекти не само в България, но и на територията на Балканите. Благодаря за безвъзмездната помощ, която Япония е предоставяла. Още веднъж добре дошли“, каза още Бойко Борисов.

[ad id=“218001″]

От своя страна, Шиндзо Абе заяви, че Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани. „Радостен съм, че имам възможността да осъществя това посещение в България, което е първо за японския министър-председател. Бих искал да изкажа своето уважение към Бойко Борисов за това, че има тежката отговорност на председателството на ЕС. България и Япония са две приятелски държави, които споделят ценности като свобода, върховенство на закона. По време на днешната срещата разговаряхме за постоянно усложняващата се ситуация в сигурността в Източна Азия. Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани“, заяви Абе.

[ad id=“236480″]

По думите му Япония се е фокусирала върху стабилността на Западните Балкани. „Създадохме инициатива за сътрудничество в западните Балкани. Надявам се, че със сътрудничеството с България ще продължим да си сътрудничим и с целия регион. Важно е да се засилят икономическите ни отношения. Решихме да стартираме японски бизнес форум. Бих искал този форум, който създадохме с Борисов да се превърне в продължително сътрудничество и за двете страни“, каза още японският премиер.

 


image0 (9K)