Бойко Борисов нареди Стратегията за детето до 2030 година да бъде изтеглена и преработена

След бурна обществена реакция премиерът Бойко Борисов нареди Стратегията за детето до 2030 година да бъде изтеглена и преработена. Проектът предизвика изключително сериозни дискусии, като на бунт срещу документа скочиха не само родители, но и църквата.

В „България сутрин“ психологът и бивш зам. председател на Агенцията за закрила на детето Христо Монов и юристът Николай Колев от Национална асоциация „Поход за семейството“ се обединиха около мнението, че стратегията задължително трябва да бъде преправена. Монов сподели, че най-големият проблем на децата у нас е тяхното благосъстояние. Според него 48 процента от тях живеят в бедност, а на прага са още 20.
„Лошото е, че това управление се страхува да прави реформи. То слуша улицата и не прави нищо, включително и по един такъв стратегически документ. Пред обществото има нови предизвикателства в грижата за децата ни. Тази стратегия има своите проблеми и може да бъде преработена. Най-големият проблем на децата е тяхното благосъстояние – 48% живеят в бедност, а на прага са още 20. За съжаление правителството бяга, когато има проблем. Сега нямаме стратегия за детето, не се случва нищо със закона за закрила на детето, няма реформа в детското и младежко правосъдие. Третираме ги със закон от 58 година“, обясни психологът
Николай Колев пък бе категоричен, че родителите чувстват заплаха за личното си пространство заради тази стратегия. Той също така допълни, че актът е взаимстван от много други извън пределите на България и няма как да отговаря на действителността у нас.
„Изтеглянето на акта е сигнал, че има някакъв проблем. Комуникацията между институциите и обществото не е достатъчно добра. Има проблем в духа на стратегията. Много неща са взаимствани от други актове по света. Във философията на този документ родителите не присъстват по никакъв начин. Стратегията е политически акт и е нормално държавата да се интересува какво се случва с децата. Трябва да има визия, но институциите трябва да служат на обществото. Основният проблем е, че родителите чувстват заплаха за личното си пространство“, каза Колев пред Bulgaria ON AIR.


image0 (9K)