Бойко Борисов: Кристин Лагард се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина

Кристин Лагард сподели, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина. Директорката на Европейската централна банка първа е повдигнала темата. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Националния център по заразни и паразитни болести.

Заедно с него бяха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на финансите Владислав Горанов.

В центъра Борисов се срещна и с проф. Тодор Кантарджиев. Премиерът отбеляза колко добре изглежда в бяла престилка.

От дружеството съобщиха, че са в стабилно финансово състояние, но се нуждаят от средства по няколко проекта, единият от които е изработването на достатъчен брой БЦЖ ваксини.

Борисов обяви, че държавата ще финансира изследване на влиянието на ваксините върху коронавируса. Центърът е основен доставчик, на който разчита УНИЦЕФ за цял свят.

„На министерски съвет се взе решение да се отпуснат средства за закупуване на маски, както и 136 млн. за образование и иновативни кабинети по природни науки“, обяви Борисов.

Премиерът обеща, че ще използва влиянието си върху финансовия министър за финансирането на трите точки, които са му съобщени по време на визитата.

„Като пожарникар едно време идвах тук на учения и знам, че санитарно-хигиенните условия са на най-високо ниво“, разкри Борисов.

Той нареди на министър Десислава Танева да намери най-добрите коне, за да се произвежда серум.

Премиерът разгледа центъра и откликна на всички, желаещи да се снимат с него.


image0 (9K)