Бойко Борисов: Конфликтът между Русия и Украйна е изключителна заплаха за България

„Истински разтревожен съм от конфликта между Руската Федерация и Украйна. За нас като съседи и на двете страни този конфликт е изключителна заплаха. Този конфликт може да повтори конфликта в бивша Югославия – натрупана омраза, затова се надявам тази конфликт да се избегне. Познавам и двамата лидери на тези страни и знам, че руският президент не е човек, с когото някой трябва да се шегува. Исках в Черно море да няма военни кораби, а ето какво се случва и то точно в този миг, когато искаме да реализираме газоазпределител хъб на брега на Черно море. Най-бързото разрешаване на конфликта е да се върнат пленените моряци“. Това заяви премиерът Бойко Борисов в лекцията си пред Кралската мароканска дипломатическа академия. Тема на лекцията му бе „Ролята на България за европейската интеграция на страните от Западнате Балкани в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС“.

Борисов говори за Берлинския конгрес за интеграция на Балканите. Цитира Ципрас, който нарече Българскато европредседателство – Балканско. Разказа за Балканската история и последиците от Югославския конфликт. Той припомни, че тогава „изтребителите на НАТО завиваха към България“. Борисов подчерта опасността, пред която ни изправя конфликта между Киев и Москва.

Подробно се спря на мигрантската криза, на отношенията България-Турция и успехите на страната ни за постигането на нулев мигрантски натиск на границата.

„В Европа правителства паднаха заради несправяне с мигрантската вълна при икономически прекрасни показатели“, подчерта Борисов и попита защо само Европа понесе тази цена, а редица страни в Африка и Близкия Изток са останали безучастни към този глобален проблем. Ако дойдат 40 милиона Европа ще се счупи, заяви Борисов.

Той призова за намаляване на раждаемостта в Африканския континент и подчерта, че България е пример за етническа и религиозна толерантност. Ние нямаме нито един проблем с нито една държава по света, заяви премиерът.

Източник: Епицентър.бг


image0 (9K)