Бойко Борисов: Когато папата отиде в една държава, цял свят нея гледа

Мисля, че посещението на папата ще е една добра реклама за България, обяви премиерът

„Има един факт – когато папата отива в една държава, целият свят се съсредоточава в тази държава, за да види защо точно там е отишъл. Факт е, че той ще бъде в България. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод предстоящата визита на папа Франциск в страната ни по време на пресконференцията, на която бе подписано коалиционното споразумение между СДС и „Гергьовден“.

Папата пристига в България утре – 5 май, когато ще произнесе молитва и ще отслужи литургия в София. На 6-и пък ще е в Раковски.

„Факт е, че той ще бъде в България и Северна Македония. Това ви отговаря на въпроса защо се мъчихме толкова да подпишем договора за добросъседство. Тези усилия, които положих аз, дори да изглежда като самохвалство, бяха оценени от папата. И той ще дойде не само в София, но и в страната, за да види как са устроени нашите градове и църкви. Което показва толерантност във вероизповеданията. Българите сме изключително толерантен народ и пример в това отношение. До нас във всяка една посока се водят войни – в Косово, в Крим, къде ли не. Така че и президентът Радев, и аз ще направим всичко необходимо това посещение да бъде една добра реклама за България“, подчерта Борисов.

„Цял свят ще види, 780 камери ще снимат. Така че още веднъж се извинявам. Хубаво е, че единият ден е почивен и няма да затрудни работещите хора в България. Светът харесва този папа и мисля, че фактът, че той прие, че за втори път ще идва папа в страната ни, мисля, че е добре за България“, посочи премиерът.

„Мисля, че не е важно аз какво ще му кажа, важно е присъствието му в България. Важно е той в своето обръщение към света какво ще каже. Така че да не се правим на съизмерими с папата, ние сме по-скромни хора. Ще може българските граждани да го видят, да го пипнат“, добави Борисов в отговор на въпрос какви ще са първите му думи към папа Франциск.


image0 (9K)