Бойко Борисов: Идиотщини са, че задлъжняваме за младите поколения

„След като глобалните кредитни агенции излязат със своите становища, ги чете целият свят и се ориентира. На тях не можеш да им кажеш какво да напишат“. Това каза Бойко Борисов по повод оценките за България на големите кредитни агенции Fitch и Moody’s.

Премиерът подчерта, че според тях показателите на страната ни са стабилни и затова доходите на българите ще се повишат с 10 процента догодина. Бойко Борисов коментира този въпрос по време на 12-ия Летен университет на Младежката организация на ГЕРБ във Варна. На събитието присъстваха около 250 души от цялата страна, съобщава Нова телевизия.

„От Fitch казват, че очаквали да реализираме излишъци. Никъде не пише, че задлъжняваме за младите поколения – идиотщини, които чувам напоследък. И банковият сектор остава стабилен. А Moody’s все едно са преписвали от тях”, коментира премиерът.

„През последните години – това е и в отговор на президента – България се характеризира с нарастващи бюджетни излишъци, стабилно намаление на държавния дълг. Е, това е вече „прогерберската позиция“, която не може да им се прости и трябва да се обърнат срещу тях“, пошегува се Бойко Борисов.

Той коментира и изграждането на магистрала „Хемус“. „Не трябва да има метър, на който да не се строи. Парите вече са отделени. Ако съм на мястото на варненци, ще си кажа: „Ще търпя ГЕРБ, докато ми направят „Хемус”. Освен това, за Варна трябва още един мащабен проект – да се отвори града към пристанището. За втори мост ще мислим дали е нужен“, коментира Борисов.

За Пловдив премиерът заяви, че трябва местната власт да завърши започнатите проекти – за изложбената зала, военния музей и Околовръстния път. „Ще го вържем със Скобелева майка, така че тежкият трафик да не влиза в града”, поясни Борисов.

Той каза още, че на 3 септември е поканен в Германия, за да говори пред Бундестага. Темата на изказването му щяла да бъде рекордният износ, който страната ни реализира.

Премиерът коментира и проекта АЕЦ „Белене“. „За него успяхме не само с дипломация, но и с много усилия. В този проект има смисъл, само ако бъде конструиран правилно“, категоричен бе Борисов.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2517595975135124/


image0 (9K)