Бойко Борисов: Загубихме президентските избори, защото така искахме

Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим. Това заяви премиерът Бойко Борисов на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна, цитиран от „Фокус“.

[ad id=“225664″]

Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията, посочи Борисов.

В един момент всички партийци започват да мислят, че са си самодостатъчни. Да, по-лесно е за управление, но е по-опасно за самата партия. Безспорно ГЕРБ е направила най-много в България. Безспорно се видя, че няма по-добра алтернатива, но в същото време, когато отидеш на избор, предизвикаш ги, е вот на доверие от народа. Отстрани като се дръпнеш виждаш много грешки и проблеми, които иначе в управлението и когато всички власти са от една партия няма как да се забележат, допълни той.

Борисов отчете, че е видял някои грешки в управлението, „особено в бюрокрацията и тежката администрация“. „Много отрезвяващо действа, защото всичко, което правиш ти се струва най-правилното, но то надали е“, подчерта премиерът.

„Мисля, че нещата сега са си по местата. Има много добра и ясна границата между институциите. Това е най-доброто в условия на демокрация“, смята Борисов.

 [ad id=“225664″]

Премиерът коментира още санкциите срещу Русия и спрения проект „Южен поток“.

Аз имах доста сложи отношения през предишните години с Русия. Но прагматиката изисква да имаме нормални отношения с тях. Всичко се върти около газа и нефта. Стават гигантски размествания в тези сфери в света. От няколко години ние единодушно в Европейския съвет гласуваме санкции срещу Русия. Според мен те не изиграха роля, каза Борисов.

След като ЕС не е прие „Южен поток“ на територията на България, той стана „Турски поток“ и минава през Гърция и Италия. Тогава се почувствахме предадени, но си мълчахме. Активно започнахме изграждането на газовия хъб „Балкан“, коментира той.

80% от компресорните станции на целите Балкани са в България. Завчера Европейската комисия ни позволи да преговаряме и за директен руски газ за този хъб. Така че тук работим много прагматично, защото иначе загубите за България са огромни, заяви премиерът.

 

[ad id=“225664″]

Винаги съм считал, че между Европа и Русия трябва да има прагматични и добронамерени отношения. За съжаление, не по наша вина, не винаги са такива. Резултатите обикновено са плачевни за Европа. Не са били толкова отдавна и Първата и Втората световна война, каза той и допълни, че нашата политика е абсолютно лоялно, силно, 100% членство в НАТО, което е и нашата сигурност и отбрана, и в същото време – прагматични отношения с Русия по отношение газовите доставки и стокооборота.


image0 (9K)