„Бойко Борисов: Да се обединим с Турция“ (турските медии за посещението на българския премиер)

„България: Да се обединим с Турция.“ Това е заглавието на новината, публикувана във в. „Йениакит“, която съобщава за визитата на министър-председателя Бойко Борисов в Турция.

Проправителственото издание се основава на прессъобщение на българското правителство, в което обаче не се открива подобен текст. Това изречение не присъства и в новината на турското издание, но въпреки това то е изведено в заглавие.

Българският премиер бе най-високопоставеният европейски лидер (от държава член на ЕС) сред гостите на грандиозното откриване на третия мост над Босфора „Султан Селим“ под лозунга „Бъди горда със силата си, Турция“. Той проведе официални срещи с президента Реджеп Ердоган и турския си колега Бинали Йълдъръм. Борисов се ангажира и да предаде посланието на Турция на ЕС. Липсата на друг европейски лидер от неговия ранг потвърждава факта, че Борисов бе официалното лице на Европа в южната ни съседка.

Така го възприеха и турските медии, като с публикациите си демонстрираха, че когато Турция гледа на Запад, за нея той започва от Виена. Според „Йениакит“ след освобождението си България не е успяла да се закрепи, поради което премиерът Борисов видял като единствен възможен изход да отиде в Турция. Изданието допълва своя материал и с мнимата фраза „Борисов каза: Да се обединим с Турция“. На чуждия читател не след дълго му става ясно как пропагандната машина работи и съобщава на своите поданици: „Европа ни дойде на крака, вижте колко сме могъщи“.

Друг национален всекидневник – „Миллийет“ – известява за визитата, като ползва автентичен цитат от изказванията на премиера Борисов: „Налага се да търсим партньорство с Турция…“. Затова пък акцентът на изданието е в това, че българският правителствен лидер се е зарекъл „да предаде главите на всички ФЕТО-джии“ (абревиатура на движението, обявено за терористично, на духовника Ф. Гюлен, когото Турция обвинява за опита за преврат).

Това също е цитат от интервю на премиера, който е изваден от контекста и перифразиран в удобен за пропагандата вид. Назад във времето изданието е известно с това, че споделя ту либералната, ту демократичната доктрина, докато не се вля в плеадата турски проправителствени говорители.

Други проправителствени издания като „Хабер Тюрк“ и“Сабах“ също са „списали“ своите информационни съобщения по подобие на „Миллийет“.

Опозиционни медии, известни като последните останали „живи“ в Турция, съобщават за визитата на Борисов телеграфно. „Сьозджю“ оповестява новината като част от церемонията по грандиозното откриване на третия мост над Босфора. А в. „Джумхурийет“, който се слави с подкрепата на твърдото ляво ядро в Турция, съобщи новината още вчера като вече случило се събитие.

След срещата Борисов–Йълдъръм „Миллийет“ съобщи: „С господин Борисов сме в отлични отношения. По всяко време обсъждаме свързващи ни теми и решаваме проблеми, без да отлагаме, осъществяваме желанието на гражданите в нашите страни. Добрите ни взаимоотношения с България се отразяват добре и на тези с ЕС. Добре обясних проблема с бежанците на българския си колега и как той от национален би могъл да стане континентален. Той ще има среща с европейските лидери, на които смятам, че ще предаде нашите разговори“, казва турският премиер след срещата си с българския.

„Йениакит“ не отразява срещата с публикация по темата. „Хабер Тюрк“ и „Сабах“ също не информират за случилото се. „Сьозджю“ и „Джумхурийет“ се придържат към телеграфния стил, като след съобщението за срещата акцентират върху вътрешнополитическите коментари на премиера Йълдъръм.

Новинарската активност на турските медии показва, че новината за визитата на българския премиер е оползотворена за целите на пропагандната машина, а Борисов е натоварен с тежката мисия да предаде заплашителното послание на Турция на европейските лидери.

Източник: дневник.бг


image0 (9K)