Борисов: Горанов не е съгласен с намаляването на данъците, но не ми е шеф. Който иска, да си подава оставката

„Утре ще оформим в отделен закон предложението за 9 % ДДС за ресторантите и хотелите“. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Народното събрание.

„По принцип ГЕРБ са против категорично, но аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Затова не могат да проработят мерките 60 на 40“, каза още Борисов.

„Това да бъде до 2021 г., ако разбира се работи добре, защото браншът счита, че това ще нанася повече приходи в бюджета. Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Истината е, че със заповед на министъра работата на този бранш е забранен и сега на части се отварят тераси или даваме им предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха това да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид, които подцениха пандемията“, заяви още Борисов.

Той припомни важността на изолацията и маските. „Така че 9 % за ресторанти и хотели, утре ще го оформим в отделен законопроект. Ние подкрепяме колегите, които го внесоха. Само че нашето предложение настояваме и ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9 % данък“, изтъкна още премиерът. Той допълни, че финансовият министър Владислав Горанов и депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова са категорично против намаляването на данъците. Борисов попита, дали с по-ниските данъци ресторантьорите няма да паднат от цените в заведенията. Той подчерта, че има доверие на Владислав Горанов, но допълни, че не му е шеф и призова, който не е съгласен, да си подава оставката.

Faktor.bg


image0 (9K)