Бойко Борисов: ГЕРБ трябва да спечели изборите, за да остане България остров на стабилност в Европа

Бойко Борисов заяви на среща в Пловдив: „Виждате в Македония колко време не могат да направят правителство и има тежко разединение на нацията. Кредитният рейтинг на Гърция е боклук. Никога ситуацията на Балканите не е била толкова предвоенна. Затова ГЕРБ трябва да спечели изборите, за да остане България остров на стабилност в Европа“. Бившият премиер даде за пример, че в Гърция мигрантите са над 70 000, а у нас – 0.

„Ако се влошат отношенията между Европа и Турция, това ще доведе до лоши последствия за бизнеса и за търговията“. Той обясни, че се обсъждат дори икономически санкции.

„Ние сме на границата и съм много притеснен. Затова трябва да се държим здраво за Европа и ЕС, трябва да спазваме правилата“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов наблегна, че системните партии в България трябва да се занимават с въпроси, свързани с националния интерес, а не да насаждат омраза и разделение сред хората. Той подчерта, че е притеснително ангажирането на турски дипломати с кампанията на ДОСТ.

Според бившият премиер, има реална възможност в 44-тото Народно събрание да влязат и ДПС, и ДОСТ, пише dir.bg .  Той посочи Македония като пример, където при сходна ситуация бе поставен незабавно въпросът с въвеждането на официален албански език.

„И в същото време между основните политически партии има пълен антагонизъм. Имаме вече прецедент Косово и Крим. Ако едно население се самоопредели и реши да се самоуправлява никой не може да му попречи – вместо да отчитаме тези рискове и да постигаме съгласие, трябва да отговарям защо някой е уволнил Иван Гарелов – жълта работа, без значение за вас“, коментира той. Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че няма нищо общо с дейностите, извършвани в и от служебния кабинет и подчерта, че единствената работа на служебното правителство е подготовка за предстоящите избори.

За внушенията на БСП, които твърдят, че предлагат промяна Борисов каза:

„Корнелия Нинова заяви, че ще отиде и ще наложи вето на санкциите срещу Русия. Няма санкции срещу Русия – санкциите са срещу фирми и физически лица. ЕС удължи санкциите до 15-ти септември и това решение бе прието с мълчаливо съгласие от всички страни-членки на ЕС. Всички са се съгласили, включително президентът Румен Радев, който представляваше България. Нинова дори да стане премиер, не може да наложи вето, защото вече е взето решение. Целта е да манипулира проруско настроените хора. Така лъжеха, че са и против НАТО, но отидоха в Брюксел и препотвърдиха нашата позиция“.


image0 (9K)