Бойко Борисов: България е върнала със самолети около 3 000 афганистанци

Досега България е върнала със самолети обратно близо 3000 афганистанци, дошли нелегално в страната. Това каза пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов в кулоарите на Европейския съвет, предаде БТА.

[ad id=“225664″]

„В момента основният поток от мигранти, които заливат Европа, минава през Гърция. България се справя прекрасно с този проблем и всички го признават“, добави той. За пореден път обявих, че солидарността на България е опазването на външната граница на ЕС, посочи Борисов. „Не можем да говорим за вторично разпределение на мигрантите, преди да сме решили въпроса с външните граници. Всяка една държава може да се справи, подпомагана от ЕС“, каза още премиерът.

Той съобщи, че пред лидерите е изброил най-важните условия за разрешаване на проблема с миграцията – да има политическа воля, да се вземат мерки за ограничаване на достъпа с техника и гранични екипи, да се приоритизират споразуменията с трети държави и при необходимост да се отпуснат средства за опазването на границите на ЕС, както беше направено за България през 2016 г.

На базата на тези три неща, тогава вече говорим за вторичното разпределение, солидарността, хуманността, коментира премиерът. Той уточни, че досега България е изразходвала едва половината от отпуснатата сума от ЕС за охрана на границите.

По неговите думи, въпреки желанието на австрийското председателство на Съвета на ЕС засега няма възможност за напредък в преговорите по промяна на правилата от Дъблин. Има три групи държави – едните, които казват „категорично не искаме мигранти“; другите, които казват – да, символично бихме взели, но да се реши въпросът с външната граница; третите са залетите от мигранти като Германия, Швеция, Австрия и които искат вторичното преразпределение, поясни Борисов.

[ad id=“263680″]

По повод преговорите за Брекзит, той изрази очакване с изтичането на сроковете работата да се ускори. Според премиера през ноември няма да има извънредно заседание на Европейския съвет по този въпрос. Колкото повече намаляват времето и срокът, толкова ще става по-интензивно, нервно и напрегнато и ще се доближаваме до решение. Излизането без договор ще е много лошо и за двете страни, коментира премиерът.

На заседанието на Европейския съвет в Брюксел беше обсъдена и темата за климата. Пред участниците в съвета българският министър-председател настоя в протокола за предстоящата среща в Катовице да се запишат договорености, които имат пряко отражение върху енергийната ни сигурност, предаде правителствената информационна служба.

[ad id=“236993″]

„Настоях да се запише запазване на договорната цел от 40% до 2030 г., недопускането изобщо на ревизия на рамката, недопускане повишаване на финансовите ангажименти на ЕС към развиващите се държави. Те са наши приятели, но в края на краищата ние да плащаме за това ми се вижда неправилно“, допълни премиерът Борисов.


image0 (9K)