Бойко Борисов: В битката с контрабандата мисля, че надделяхме

На среща, организирана от Български форум на бизнес лидерите“ (БФБЛ), премиерът Борисов заяви, че контрабандата на цигари е била 34 процента и бюджетът се е пълнел с по 2 милиарда лева по-малко. Сега контрабандата е под 7%.
„Цигарите са най-бързо превъртащата се стока и беше много трудно да координираме хората, които да се борят с контрабандата. Същото се случи с алкохола, сега го правим с горивата.
В битката с контрабандата мисля, че надделяхме. Обаче за два месеца служебно правителство и приходите паднаха с 200 милиона лева“, допълни Борисов.

Той припомни, че когато са се заели с еврофондовете, усвояването било 0,48 процента, сега сме били 7-ми и 20 държави в ЕС са след нас.

„Радвам се на инвестициите, които се правят сега, защото те са в заводи. Преди имаше преки инвестиции, които пряко се закачаха на електромерите на хората и държавата ги дотираше, каза премиерът. Това не са инвестиции, защото ние миналата година платихме 1.2 млрд. лева дотации за тях“, каза той.

„Променихме над 100 закона за намаляване на административната тежест и ще се справим и с този проблем.

[ad id=“255238″]

„Намаляваме натиска в туризма с кадри отвън, но нашите хора отиват да работят в други държави – не може ли да направим така заплатите, че хората да си остават тук“, попита Борисов участниците в срещата.

Според Борисов,  имаме абсурдна социална политика, защото плащаме за всичко и навсякъде.

Като приоритет ние поставяме образованието, макар че в една държава всичко е приоритет, заяви Бойко Борисов.

„Заделили сме 700 млн. лева за по-високи заплати през следващата година при положение, че в бюджета за тази година тези пари са били 115 милиона лева“, изтъкна премиерът.

Източник: dir.bg


image0 (9K)