Бойко Борисов: Ако не построим АЕЦ „Белене“, след 10 години ще увиснем на кюмюра!

„Ако не построим АЕЦ „Белене“, след 10 години ще увиснем на кюмюра!“ Така премиерът Бойко Борисов се обяви за по-бърза реализация на проекта АЕЦ „Белене“. Причината – след 10 години пети и шести реактор на атомната централа „Козлодуй“ приключват своята дейност. Той припомни, че три пъти вече животът на реакторите е бил удължаван и този процес не може да продължава постоянно.

Изказването на Борисов дойде по време на посещението му в района на Крумовград, където присъства на откриването на нова мина за злато на „Дънди Прешъс Метал“. Там той коментира и информацията, че Мария Габриел може да стане еврокомисар с ресор „Земеделие“, както и освобождаването на Данчо Дяков като шеф на Националната служба за охрана (НСО).

„След 10 години пети и шести реактор приключват своята дейност и тогава ще увиснем само на кюмюра и въглищата. Тогава ще попитам при тези скъпи емисии каква индустрия ще се прави. Затова правим тази инвестиция с най-големите инвеститори в света“, заяви Борисов.

Той се ядоса на журналистически въпроси за бизнесмена с интереси в енергетиката Христо Ковачки. Фирми, свързвани с него, са обединени в консорциум, който е сред българските кандидати за стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене“. Това провокира зам.-председателя на БСП Кирил Добрев да обяви, че ще сигнализира прокуратурата.

„Ковачки и БСП работиха заедно години наред. Ако държавната китайска атомна компания е близка на Ковачки, ако държавната южнокорейска огромна ядрена фирма е близка до Ковачки, ако „Росатом“ е близка, ако „Дженерал електрик“ е близка, ако немците, французите са близки, те просто в отчаянието си не знаят какви глупости говорят“, каза Борисов в отговор на критиките на социалистите.

„От 13 заявления за строителство, вие ме питахте за Ковачки. Вижда ли ви се сериозно“, попита журналистите премиерът.


image0 (9K)