Божков е предлагал всеки ден 10 000 лева на длъжностно лице от Комисията по хазарта, което да внася предложения за отнемане на лицензи на отделни дружества

Бизнесменът Васил Божков е предлагал всеки ден 10 000 лева на длъжностно лице от Комисията по хазарта, което да внася предложения за отнемане на лицензи на отделни дружества. Това съобщи на брифинг  Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Тя обяви, че в хазната липсват над 1 млрд. лева. И допълни: „Това е коледната надбавка за всеки пенсионер за 10 години”, съобщава news.bg

При акцията в сряда от жилището на Божков са иззети множество картини. При претърсване на казино пък са намерени 400 000 лева.

„Петима души са привлечени в качеството им на обвиняеми, като четирима от тях се намират извън пределите на България. По отношение на петото лице е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление – това е бившият председател на Комисията по хазарта”, съобщи Милева.

Повдигнатото на Божков обвинение е за организиране на престъпна група, действала на територията на цялата страна от 2014 г. Групата е давала подкупи, извършвала е принуда, пране на пари и други престъпления, изброи говорителят на главния прокурор.

Властите разследват и вероятността много от хората, печелили лотарийни игри, изобщо да не съществуват.

„Прокуратурата знае срещу кого се изправя. Знаем, че са огромна хазартна империя, че разполагат с огромна финансова мощ и ще се защитят”, посочи още Милева.

„Това е най-мащабната операция, която сме провеждали досега”, заяви вътрешният министър Младен Маринов.


image0 (9K)