Божков е джиросал акциите на „Левски“ на нов собственик и ги е изпратил към България

В началото на май Васил Божков се опита да прехвърли собствеността на „Левски“ на Бойко Борисов, но тогава премиерът отказа

Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения, обяви, че е джиросал акциите на футболния „Левски“ на нов собственик и ги е изпратил към България. В публикация във Фейсбук хазартния бос заяви, че отборът ще бъде хвърлен в „задкулисие“ и ще бъде „превърнат в инструмент за политически игри и натиск“.

„Обръщам се към всички, които милеят за ПФК „Левски“. Клубът пак ще бъде хвърлен в задкулисието и превърнат в инструмент за политически игри и натиск. Финансовото му бъдеще и независимост отново са поставени под въпрос. Ще бъдат изнудвани фирми, а кражбите и злоупотребите ще се завърнат на „Герена“. Управляващата хунта ще използва любовта ви към „Левски“, за да продължават да се крепят на власт и да грабят от народа“, написа Божков в социалната мрежа, допълвайки, че е изпратил джиросаните акции на новия им собственик, без обаче да уточнява неговото име.

https://www.facebook.com/VassilKrumovBojkov/posts/164960435061935

На 22 май Божков обяви, че собствеността на „Левски“ ще бъде прехвърлена на бившия футболист и директор в клуба Наско Сираков. Малко по-рано бизнесменът организира анкета, с която потребителите във „Фейсбук“ да посочат новия собственик на отбора.

На 13 май хазартният бос се опита да прехвърли акциите на премиера Бойко Борисов. Това се случи, след като формалният собственик на клуба и съдружник на Божков Георги Попов, който също се укрива в Дубай, джироса ценните книжа на премиера. В крайна сметка Борисов отказа да ги приеме и обяви, че случващото се с „Левски“​ е подигравка.

Отборът се намира в сериозна финансова криза, след като промените в Закона за хазарта от февруари, с които управляващите национализираха лотарийните игри, на практика го оставиха без основен спонсор. Законовата поправка, лансирана през януари от Валери Симеонов и подкрепена от ГЕРБ, отстрани от пазара „Националната лотария“ на Божков, която по негови думи досега беше инвестирала в „Левски“ около 25 млн. лв.

Оттогава футболният клуб се издържа изцяло от постъпления от билети и маркетинг, както и от дарения, които масово се правят от неговите привърженици. След като футболното първенство бе преустановено заради пандемията от коронавирус, даренията останаха единствената форма на приходи в „Левски“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)