Божидар Димитров в писмо до медиите: Уран има и до Черноморец

Новините за повишени стойности на уран във водата в Хасково и Велинград предизвикаха късно в петък директорът на НИМ Божидар Димитров да изпрати своя позиция до медиите, пише offnews.bg

Публикуваме позицията му в пълния й вид и без редакторска намеса:

„В момента се завихря голям скандал във връзка с установени уранови отложения в питейната вода на Хасково и Велинград. За мое щастие не се посочват точки, свързани с нашето Черноморие, иначе ще си разсипем туризма.

Като историк обаче, съм длъжен да припомня следната смешна случка и да кажа, че уран има между нос Атия и Акин, на 3 км. западно от Черноморец. Там се намира плажът „Вромос“, който се простира върху площ от 203 944 кв.м. Над него се издигала мина „Росен“. На това място още от древността се е вадила руда до преди 20 години, когато цената на медта пада и става нерентабилна експлоатацията на мините. През цялото това време рудата се стрива от мед. Отделя се меден концентрат, а останалото се изхвърля в реката. Реката се влива в морето на 3-4 км и оформя този огромен плаж. Лошото е, че в тази полиметална руда се съдържат малки количества мед, сребро и уран.

В последните години на комунизма се разиграваха следните учения. Руски, български и румънски кораби пристигаха и изпълваха Бургаския залив. Стоварваха „десант“ на плажа „Вромос“. Българската армия играеше ролята на американската армия и изстрелваше тактически снаряди по противника. И когато „руснаците“ започваха десант, хиляди войници се стоварваха на брега. Тогава се установяваше, че гайгеровите броячи, с които бяха снабдени войниците, направо полудяваха. Историята замлъква до 2010 г., когато екозащитници обявиха, че плажът е радиоактивен. През август 2010 г. областният управител на Бургас Константин Гребенаров издаде заповед, с която забрани ползването на плаж „Вромос“ и лично заби забранителна табела. 10 дни по-късно табелите вече ги нямаше, премахнати от местните жители, които винаги са се радвали на отлично здраве. Оказва се, че уранът в минимални дози може да има и лечебни свойства и затова жителите на Черноморец са толкова здрави.

Проф.Божидар Димитров –

директор на НИМ


image0 (9K)