Божидар Димитров осъден да плати на Местан 681 лева за обидата „турски шпионин“

Повод за присъдата за обида, по предявен иск от Местан, става участие на Димитров в предаването „Здравей България” на Нова телевизия. Излъчено е на 12.07.2016 г., където историкът нарече политика Местан „турски шпионин”.

В решението на СГС се цитира свидетел, според когото г-н Местан „се бил променил психически, затворил се в себе си. Бил подтиснат и притеснен. И към момента състоянието му не се подобрило, постоянно говорел за това интервю. Не комуникира с хората, а прехвърля срещи на колеги”, съобщи Димитров след произнасянето на присъдата.

„Аз съм искрено учуден от това, че г-н Местан, който иначе много уважавам, заради прекрасния български език, на когото биха завидели много политици, се е обидил много от това интервю и е претърпял психически травми, – коментира от своя страна Божидар Димитров. – Като чета изявлението на свидетелите, цитирани по-горе, има чувството, че съм го докарал до самоубийство. Аз смятах, че тъй като съм бил български шпионин и се гордея с това, даже съм издал книгата „За кожата на едно ченге”, смятам, че всеки българин трябва да се гордее с това. Тъй като г-н Местан е етнически турчин и би трябвало да се гордее, а не да се срамува, че служи на „Анаватан” – родината-майка, в превод от турски език. Извинявам се все пак за наистина неочакваните от мен нанесени тежки психически и морални травми“, коментира съдебното решение историкът.

Той припомня, че Местан предварително е съобщил, че ще дари сумата за Голямата базилика в Плиска.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)