Бобоков: В общуването ми с президентския секретар Пламен Узунов няма нищо нередно

„Писал съм си SMS-и с президентския секретар Пламен Узунов“ – това призна пред бТВ в интервю от дома му бизнесменът Пламен Бобоков, който бе освободен под гаранция от 1 млн. лева.

„При обиска в дома ми съм си предала телефона и айпада и всички кодове за отварянето им. Така че тези SMS-и не са заслуга на специалните служби, предал съм ги, защото нямам от какво да се притеснявам“, обясни Бобоков.

Той обаче призна, че е лобирал чрез кореспонденция за избор на окръжен прокурор на Русе.

„Става дума за ходатайство за един изключително сериозен и отговорен човек и прокурор Николай Николов чрез мой приятел, който е близък до кръговете за влияние. Той обаче не е окръжен прокурор и очевидно не е успешно“, обясни Пламен Бобоков.

Той бе категоричен, че в България има два стълба на власт на влияние и тези избори винаги са предопределени.

„Аз имам приятел, който считах, че може да помогне, но не съм успял, не се е случило“, добави бизнесменът.

„Народът ни е страхлив, но е интелигентен – всичко се знае в тази малка държава. Всички знаят кои са двата стълба на влияние. Затова обвинението към мен за търговия с влияние е абсурдно, това е цинизъм“, категоричен бе Бобоков, подчертавайки, че единствената търговия, която има е с масла.

Бобоков посочи името на координатора на ГЕРБ в Русе Пламен Нунев.

„Може да отидете в град Русе и да направите интервю и да питате кой назначава всички прокурори – от окръжен до районен, съдии, прокурори, шефове на полиция. Всеки държавен чиновник – до портиер. Това е координаторът на ГЕРБ Пламен Нунев – той не го прави сам, кой е шефът му…“, попита риторично Пламен Бобоков.

„Съжалявам, дано не навредя на прокурор Николов, той е много честен човек, но не ми се случва да лобирам по принцип, исках да му помогна“, уточни Пламен Бобоков.

По втория казус за лобиране към властта за концесия на пристанище в Либерия, Бобоков призна също.

„Ние имаме огромни интереси в Африка, в Либерия, почти сме приключили концесията на пристанище и съм говорил с президента на страната им, като отговорен и достоен човек, когато има посещение, да ни подкрепи“, обясни Пламен Бобоков.

Относно това дали е общувал с бълграския президент, той отговори: „Когато ние инвестираме, искаме да усещаме подкрепата на държавата. Съвсем нормално е да се направи нещо, ако е възможно“, заяви бизнесменът. Запитан дали е помолил за определен посланик – той отрече и каза: „Единственият диалог е с президентската институция да знам кои държави си правят официални посещения, да отида и на място да покажа подкрепа на държавата за нашия бизнес“.

Името на Бобоков бе замесено и в дългогогодишната съдебна битка с танкера „Бадър“ в Либия.

„България скоро ще бъде обявена за пиратска държава. Този танкер е застрахован в „Лойдс“, ангажирани са Скотланд ярд. Единственият шанс е, че в Либия има гражданска война и няма кой да се заеме, но при първи мирен договор България ще бъде обявена за пиратска държава в ООН и това политическо ръководство ще носи отговорност. Ние от 10 г. имаме бизнес с Либия, имаме договор с „Либия брега“, исках да разбера дали има смисъл да се ходи в Либия и да се разберем с нашите партньори“, обясни той.

„Аз не мога да променя хода на събитията с танкера“, категоричен бе Бобоков.

„Като страшно“ определи обвинението за организирана престъпна група към него и брат му Атанас Бобоков – бизнесменът.

„Никога не сме се виждали с двама човека от тази престъпна група. С организатора на групата – зам.-министър Красимир Живков – съм се виждал преди 5 години, което се вижда от иззетия ми телефон. С тези 7 човека от престъпната група не сме се виждали“, обясни обвиненията към братята Пламен.

Той е категоричен, че никой никога от тях не се е занимавал с внос на боклуци. „Има внос на суровина за акумулатори“, обясни той.

Пламен Бобоков не пропусна и състоянието на брат му Атанас, който е в ареста.

„Ужасно място е този арест“, каза Пламен Бобоков, а брат му – имал операция на коляното и трябвало да ходи да се възстановява.

Пламен Бобоков призна, че се познава с бизнесмена, който е в Дубай – Васил Божков и определи, че и двамата са „Ламборджини“, но Бобокови като „трактори, а Божков – луксозен автомобил .

„С Божков се познаваме от 90-те години, бяхме в организация „Възраждане“, викаха й Г-13. Много добри познати сме. Ние се движим в един и същ и кръг и е нормално да се засечем, но никога не сме имали бизнес“, добави Бобоков.

Познава и Пламен Узунов, но не са си ходили на гости, срещали се през седмица-две на по питие – „Обичам да общувам с интелигентни хора, но не съм го молил да лобира, защото той какво може да направи“, обясни бизнесменът.

Той добави, че познава и премиера Бойко Борисов, но не са приятели, а само по работа, тъй като е откривал три техни завода.

В заключение Пламен Бобоков каза, че няма да мълчи.

dnes.dir.bg

 


image0 (9K)