БНТ пуска новия сериал на Би Би Си „Война и мир“ (видео)

Актрисата Лили Джеймс („Пепеляшка“, „Имението Даунтън“) влиза в образа на Наташа Ростова.

Работата върху класическата литература е нормален процес за британската артистична гилдия: Шекспир, сестрите Бронте и Такъри постоянно биват филмирани, адаптирани и преработвани. През 2016-а Би Би Си направи и сериал по „Война и мир“, огромния роман на Лев Толстой за съдбите на цяло поколение руски аристократи по време на Наполеоновото нашествие. Писан над 50 години след описваните грандиозни събития, епосът си съперничи с „Панаир на суетата“ и е сред най-значимите руски и изобщо европейски романи, защото в ХIХ век високата култура на Руската империя се вписва изцяло в западната традиция.

За екипа на сериала това е едно от най-вълнуващите произведения, върху които може да се работи. Книгата и досега се преиздава в англоезичния, пък и в целия свят. В България се е появила непосредствено след Освобождението, Толстой, Чехов и Гогол оказват огромно влияние върху първото поколение писатели на Княжеството.

Типичният за Би Би Си формат на минисериал от шест епизода е спазен при „Война и мир“. Ролята на Пиер Безухов е поверена на Пол Дъно („Съседка за секс“, „Удсток“), а в образа на Наташа Ростова се превъплъщава Лили Джеймс(„Пепеляшка“, „Имението Даунтън“). Режисьор е Том Харпър, а адаптацията е на Андрю Дейвис („Гордост и предразсъдъци”, „Панаир на суетата”). Последният епизод бе излъчен през март тази година по Би Би Си 1. Сериалът е един от най-гледаните в ефира на британската телевизия, обявен е за най-успешната адаптация по класическо литературно произведение.

От БНТ все още не съобщават кога ще тръгне у нас сериалът. Ясно е единствено, че ще бъде излъчван в понеделник, вторник и петък от 22 ч.

От минисериалите на Би Би Си българската национална телевизия е купила още„Чертогът на вълците” – историческа драма, проследяваща кариерата на Томас Кромуел в двора на Тюдорите, който се издига до пръв министър на Хенри VІІІ;„Играта” – шпионски трилър за времето на Студената война, ще видим Лондон през 1972 г. и сблъсъка на агенти от Ми-5 и КГБ на фона на една невъзможна любов; „Флеминг – човекът, който можеше да бъде Бонд” – биографичен сериал, посветен на Иън Флеминг, създателя на Джеймс Бонд.

Източник: Площад „Славейков“

 


image0 (9K)