„БНП Париба Пърсънъл Файненс“ е заблуждавала клиентите си, установи Комисията за потребителите

Комисията за защита на потребителите (КЗП) съобщи, че небанковата финансова институция „БНП Париба Пърсънъл Файненс“ ЕАД е заблуждавала клиентите си, като е предлагала безлихвени потребителски кредити, но е премълчавала изискването за такса „ангажимент“, която дори прави заема по-скъп, отколкото при наличието на лихва по него.

От КЗП уточниха, че това е нелоялна практика и са я забранили със заповед, която е потвърдена от Върховния административен съд.

От разследването на комисията се разбира, че финансовата институция е предоставяла заеми с 0% годишна лихва за купуване на различни стоки от търговски вериги. Потребителите обаче не са информирани своевременно, че за да бъде фиксиран лихвеният процент, и то при условие че годишната инфлация не надвишава 24%, трябва да заплатят такса „ангажимент“.

[ad id=“225664″]

Тарифата се изчислява върху пълния размер на главницата, заплаща се разсрочено с всяка погасителна вноска и е дължима в остатъчния си размер при предсрочно погасяване на кредита. Тези обстоятелства са посочени едва в договора за отпускането на заема.

Според КЗП по този начин институцията създава впечатлението, че няма допълнителни такси и лихви към главницата на кредита, като в същото време и с въвеждането на такса „ангажимент“ не гарантира напълно фиксирането на нулевия лихвен процент.

От комисията за потребителите са изчислили, че при тази схема потребителят плаща сума, която е по-висока от евентуално начислен лихвен процент. За пример дават кредит в размер на 3829 лв. За еднакъв период той ще струва на потребителя 4518.22 лв. с 18% такса „ангажимент“ и 4397.64 лв. с 18% годишен лихвен процент.

Освен това „БНП Париба Пърсънъл Файненс“ нарушавала Закона за потребителския кредит, според който при предсрочно погасяване на заема кредитополучателят дължи лихвите и разходите само за времето, в което е ползвал заема, но не и тези до края на срока на договора. В разглеждания от КЗП случай се предвижда потребителят да плати цялата т.нар. такса „ангажимент“.

[ad id=“191641″]

Източник: КЗП


image0 (9K)