Бляскавата оперета „Царицата на чардаша“ е отново на сцена в Стара Загора

Бляскавата оперета „Царицата на чардаша“ е отново на сцената на Държавна опера-Стара Загора на 7 февруари от 19.00 часа.

Режисьор на тази последна реализация на оперетата на оперетите „Царицата на чардаша“ от Имре Калман е Николай Априлов /негова е и адаптацията на либретото на Ищван Бекефи и Дешо Келер/, сценография и костюми  Радина Близнакова  и Лилия Бабунова , хореография Татяна Янева. В главната роля на Силвия Вареску ще видите Елена Петрова – очарователната млада солистка на Държавна опера-Стара Загора, в ролята на Едвин е Николай Моцов,Граф Бони е Велин Михайлов, участват още Диана Найденова, Николай Априлов, Евгений Арабаджиев, Симеон Симеонов, Игнат Желев, Любомир Петков, оркестър,хор и балет на Държавна опера Стара Загора.

Когато ни е тъжно, без значение дали е от времето или от годините, които отминават, искаме радост – експлозия от музика, танци и красота. А когато ни е хубаво – искаме да празнуваме – с песни, вино и красиви жени! Всичко това можем да намерим във вечната творба на Имре Калман – „Царицата на чардаша“. И още – изящество, финес, елегантност. Това е времето на дългите рокли, учтивите кавалери, нежния шепот и дълбока страст. Това не е нашето време. Годината е 1912. Мястото е Будапеща и Виена. Силва Вареску, Едвин, контеса Щаси, княз Леополд, генерал Ронсдорф, Цецилия (разбира се!), както и граф Бони и Фери Бачи – ще ви въвлекат в една на пръв поглед много позната история. Млад мъж е влюбен лудо във вариететна актриса. Майка му, която също е била такава, не желае тази любов да продължи и прави всичко възможно да ги раздели. От всичко това се завихрят урагани от емоции, съмнения и страсти докато в един миг всички прегради към тяхното щастие падат.

Премиерата на „Царицата на чардаша“ е на 17 ноември 1915 във виенския „Йохан Щраус – театър“. Успехът бил триумфален! Днес е трудно да си представим реакцията на зрителите, когато този единствен по рода си водопад от шлагери се изсипва върху тях изведнъж! Въпреки неласкавите оценки на виенската преса, която е възмутена от острата сатира срещу аристокрацията, спектакълът не слиза от сцена в продължение на две години. Всяка вечер тълпа виенчани щурмуват касата на театъра и сякаш пламенните любовни дуети на Силва и Едвин заглушават топовните гърмежи на Първата световна война.

Първата постановка на „Царицата на чардаша“ в Стара Загора е била на 6 март 1958 година с диригент Илия Илиев и режисьор Георги Петров. Следващата премиера е след 30 години – на 16 юни 1988 година отново с режисьор Георги Петров и диригент Красимир Къшев. През 2006 година на 16 април е предпоследната премиера. Режисьор е Бойко Илиев, диригент Красимир Къшев, хореограф Алида Бонева , хормайстори Богдана Попова и Младен Станев.


image0 (9K)