Блян за ляво-десен отечествен фронт

„Блян за ляво-десен отечествен фронт“ е най-добрият и интересен засега анализ, който прочетохме. Не можем да не го споделим с нашите читатели – той е публикуван вече в доста медии, но едва ли е достигнал до всички мислещи хора

Иван Стамболов – Сула
Блян за ляво-десен отечествен фронт
Източник: iStock

В последните часове преди Мая Манолова да подаде оставка като омбудсман (и да зареже на произвола медицинските сестри, майките на деца с увреждания, жертвите на „Топлофикация“, фалиралите граждани, българите в Брекзит и всички, за чиито каузи беше готова да положи костите си), преди да обяви кандидатурата си за кмет на София, комунистите вече започнаха да зоват за отечествен фронт в нейна подкрепа. В седмицата преди официалното заявяване на намеренията ѝ, нейната PR агенция „Болкан бритиш сошъл сървейс“ (член на Асоциацията „Галъп Интернешънъл“), наричана за краткост от българските медии „Галъп“, даже подкрепи Манолова със специално телефонно допитване, което разсмя всички социолози.

В сряда миналата седмица денят на зрителите на бТВ започнал с Хекимян и Татяна Дончева. Знаете, че има такъв – сега не знам дали възмезден или безвъзмезден – телевизионен формат, в който се явяват лидери на малки и големи партии, кандидати за малки и големи избираеми постове, питат ги за разни неща, разхождат ги „по целия терен“, както обичат да казват пиарите, а те отговарят ли отговарят, коментират ли коментират, формулират политически позиции, изказват убеждения и споделят съкровени мечти.

По въпроса за местните избори в София Дончева се обърнала с апел към всички да подкрепят Мая Манолова, което породи следните заглавия, още преди Омбудсманът да е подала оставка и да се е включила в надпреварата: „Татяна Дончева призова да се гласува за Мая Манолова“, „Татяна Дончева: десните да подкрепят Манолова“, „Татяна Дончева призова десните да гласуват за Мая Манолова за кмет на София“ и т.н. все в този дух. Сигурен съм, че десните чакат баш Татяна Дончева да им каже как да гласуват!

„Ако отново допуснем фанатичната битка на десни срещу леви и леви срещу десни да възпрепятства промяната, ние трябва да сме много глупави хора“ – казала още бившата адвокатка на Мултигруп.

Отношенията между лявото и дясното в едно общество може да са „фанатична битка“ само в главата на някой болшевик. Самият израз „фанатична битка“ вече говори много. Но идеята тук е друга: видите ли, в историята има такива катастрофични моменти, когато политическите концепции трябва да останат на заден план. Сега е такъв момент, сега е катастрофа! Левите и десните трябва да изгонят мутрите и престъпниците, защото мутрите и престъпниците не са нито леви, нито десни. Защо тогава олигарсите са? Карай да върви!

– Кои са мутрите и престъпниците?

– Тези, които са на власт!!!

– Кои са левите и десните, които трябва да се обединят срещу мутрите и престъпниците?

– Всички онези, на които им се ще да са на власт, па все едно какви ще ги пишат!!!

Но нали народът е суверен, нали той е субект на властта чрез своите избраници? Ако живеем в парламентарна демокрация, което даже и отечественофронтовците се свенят да оспорят, то няма друг начин. Излиза, че народът е мутра и престъпник, която е докарала такъв катаклизъм, че даже заклети противници като „левите“ и „десните“, които очевидно са нещо различно от народа, трябва да се обединят, за да предотвратят неизбежната гибел.

Отечественофронтовците действат по всички правила на пиара. Те организирано разпространяват няколко опорни точки:

Има крещяща нужда от промяна. На какво? Как на какво – на „статуквото“!!! Защо? Ами, защото не може повече така!!! Как?…..

БСП не може да спечели София, но Манолова може. – Затова са и процентите, които публикуват в точно определен момент агенции като т.нар. „Галъп“. Тази опорка преследва две цели. Първо: „Мая Манолова не е БСП, тя е нещо много повече от БСП“. Второ: „Гласувайте за победителя!“. За жалост, има такъв феномен, че много избиратели се оглеждат кой ще победи и гласуват за него, просто за да се почувстват победители и самите те. Тъпо е, но е факт.

Ако падне София, пада и ГЕРБ. – Защо тогава всички кандидати се правят на интересни и публикуват блестящите си програми, след като целта на изборите не е да се избере градоначалник с визия за София, а „да падне ГЕРБ“?

Няма ляво, няма дясно; няма горе, няма долу – всички срещу мутрите! – Бой последен, другари! На крак, о парии презрени! Да живее новият Отечествен фронт! Дано има хора, които все още помнят какво стана със стария…

Очевидно сблъсъкът за породен път ще е между лявото и дясното (и няма как иначе) и затова отечественофронтовците се опитват да размият неговите очертания. Появи се даже и статия под заглавие „Четирима объркват десния софиянец, при балотажа за кмет Фандъкова е по-приемлива“. Материалът е забележителен с твърдението, че „четиримата кандидати за кмет, които дотук излъчиха десните, объркват сериозно столичаните от централните квартали“. Очевидно в централните квартали живеят някакви по-лесно объркващи се столичани.

Десният избирател не е чак такъв дебил и не се обърква толкова лесно. Особено пък като видим кои са четиримата кандидати, които според цитирания анализ го „объркват“:

Що за десен кандидат е Десислава Иванчева! Тя е издигната от някаква партия, чиято политическа програма още не сме виждали, но нищо, което е казала дотук няма и следа от десен оттенък. Обвиняемата Иванчева разчита на популизъм и на „Дайте да борим статуквото, модела и мафията!“. В това отношение наистина е много подходяща за отечествения фронт на Татяна Дончева.

Що за десен кандидат е Борис Бонев! Момчето може и да се обиди даже, ако го наречете така. Това че изразява настроенията на някаква градска либерална общност, въобще не означава, че тази общност е дясна. Тя по-скоро клони към културен марксизъм от маркузиански тип.

Що за десен кандидат е Борислав Игнатов! Та нали именно от онези, които го издигат, излезе крилатата фраза „няма ляво, няма дясно“. Пък и до този момент не е дал в посланията си сериозна заявка за каквато и да било политика, камо ли пък дясна. Човека го влече да е градоустройственик и да подобрява паметници. Фактът, че неговите хора люто се скараха със „Спаси София“, задето не се явиха с общ кандидат, показва, че електоралната им база е една и съща.

Остава Фандъкова. Тъй като всички единодушно пророкуват балотаж между нея и Мая Манолова, хайде да се запитаме: между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова кое е лявото и кое е дясното? Кой гласоподавател е ляв и кой десен – който гласува за Манолова или който гласува за Фандъкова, при положение че трета възможност няма?

Това е простият въпрос пред десния избирател и в него няма нищо объркващо – кого да подкрепи на балотаж: Манолова или Фандъкова; бившия депутат и острие на социалистите или кандидата на управляващата дясна партия.

Ама ГЕРБ не били десни! А какви са, ако основният им опонент е олицетворението на българското ляво? Обществото има левица и десница, точно както тялото има лява и дясна ръка. Левицата може да е с фин маникюр, но си остава лява. Десницата може да е космата и с кал под ноктите, но си остава дясна. Това е колкото условно, толкова и универсално.

Ама ГЕРБ били мафия и мутри! Ами, като знаете това, защо бяхте в коалиция с тях и защо им бяхте министри? И защо пак ще бъдете, ако ви подсвирнат?

Странното е само, че тези, които анализират „объркването на десните“, пропускат да разгледат фигурата на Ангел Джамбазки, който вероятно ще бъде кандидат на ВМРО. Той е по-десен от всички „анализирани“. Виж, ако се случи балотаж между него и Фандъкова, тогава наистина може да кажем, че „десният избирател е объркан“. Но при евентуален балотаж между Джамбазки и Манолова или – което е много по-вероятно – между Фандъкова и Манолова десният избирател няма абсолютно никаква причина да бъде объркан.

И понеже това е очевидно, затова са и напъните на такива като Татяна Дончева и пиарите на Манолова: да внушат, че няма ляво и дясно, или че ако има, то е малоумно и силно объркано, или че ако има, макар и объркано, то начаса трябва да се обедини в отечествен фронт с лявото, за да може лявото да победи и да подритне след това новия отечествен фронт, както подритна и стария след 1946. Не, дясното не е объркано.

Десният избирател не е объркан. Може да е объркан единствено някой ляв избирател, който по неизвестни причини държи да го броят за „десен“. И няма абсолютно никаква нужда от нови отечествени фронтове, за каквито зове Татяна Дончева, или други подобни хуморески. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен, защото от гледна точка на Umbilicus mundi (пъпа на света) се намира в лявата част на картата. По същия ориентир София е в дясната. Край.


image0 (9K)