Блокират Подбалкана! Хиляди лягат на асфалта, машини затварят пътищата

Розопроизводители от Карловско излязоха на протест тази сутрин. Недоволството им е заради ниската изкупна цена на розовия цвят, съобщи bTV.

Десетки стопани на розови насаждения изсипаха гюловия цвят на пътя при село Розино, а багери препречиха пътя.

[ad id=“225664″]

Хората недоволстват от изкупната цена, която се движи от 1,80 до 2,50 лв.

По думите им фирмите, които изкупуват цвета, са направили картел, а ниската цена обрича производителите на фалит.

[ad id=“263680″]

Земеделските производители заявиха, че ще организират национален протест и настояха за държавна политика, която да подпомогне сектора.
Стотици розопроизводители готвят огромен протест в Подбалкана утре. Точно в 9 часа на няколко места движението ще бъде блокирано и пътят затворен. Над 1000 души ще легнат на асфалта, ще бъдат докарани трактори и комбайни, които ще са с източено гориво, за да не могат да се движат. Машините ще могат да се вдигнат само с багери, съобщиха за БЛИЦ недоволните от ниската изкупна цена на розата.  Сутринта е предвидена блокада на Подбалканския път край карловското село Куртово. Там ще се съберат розопроизводителите от Карлово, Сопот и  Хисар и от околните села, в които се гледат много гюлови градини. Паралелно с този протест, втори ще има край курортния град Баня, при разклона за село Войнягово. Ще бъде затворен пътя Карлово-Пловдив в частта около Баня. Там ще са недоволните от карловските села Климент, Войнягово и други.
В 9 часа в село Розино ще блокират Подбалканския път София-Бургас. Кметът на селото Ангел Шаламанов заяви, че хората лягат на земята, докарват машините и няма да пуснат движението, докато министърът на земеделието или лично премиерът Бойко Борисов не отиде на място да разреши проблема им. Днес никой в Подбалкана не е продал продукцията си, прекупвачите дадоха цена от 2.20 на килограм цвят. Стопаните определиха това с гавра и подигравка с труда им и заявиха, че ще фалират. Скандално ниската цена според тях е заради картел. Реколтата отиде, ние разчитаме на тези пари, за да има какво да ядем през зимата, изригнаха розопроизводителите.


image0 (9K)