Блокада на българо-турската граница и още палатки в 27-ия ден от протестите

В палатковия лагер пред Министерския съвет продължава и гладната стачка, а участниците в нея са вече петима. Един от тях Владимир Генов вече пет денонощия не е приемал никакви храни и течности

Магистрала “Марица” е блокирана на 109-ия километър при разклона за село Капитан Андреево от протестиращи, които искат оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. На място, в близост до граничния пункт при селото, се получават километрични опашки от автомобили и камиони, съобщи бТВ.

“Знаем, че това, което правим не е законно, но и това, което прави правителството не е законно”, казват протестиращите на хората в автомобилите.

В София за 27-ми пореден ден хората излязоха по улиците. В столицата блокирани остават кръстовищата пред ректората на Софийския университет, на площад “Независимост”, както и това на “Орлов мост”, където се появиха нови палатки на протестиращи.

Протестите започнаха на 9 юли, два дни след като лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов беше прогонен от гардове на НСО от плажа в близост до имота на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Два дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че охранителите в парка „Росенец“ са от Националната служба за охрана. На следващия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството и задържаха двама съветници на държавния глава.

В палатковия лагер пред Министерския съвет продължава и гладната стачка, а участниците в нея са вече петима. Един от тях Владимир Генов вече пет денонощия не е приемал никакви храни и течности, предава БНР. Тази сутрин той е бил прегледан от лекар, но няма намерение да спира с протеста си.

Във вторник вечер част от протестиращите обсъждаха и евентуални свои действия по повод утрешната национална конференция на ГЕРБ ще се проведе от 12.00 часа на обяд в „София тех парк“. На събитието се очакват около 3000 души, потвърдиха пред Свободна Европа източници от управляващата партия.

По-рано през деня, въпреки обещанията на правителството да отпусне 10 млн. лева за сектора, пред сградата на Народното събрание протестираха представители на туроператорски агенции и екскурзоводите. Те се събраха пред парламента заради загубите на сектора, произлизащи от ограниченията, налагани от борбата с разпространението на коронавируса.

Засега ситуацията в столицата е спокойна, а протестът протича без инциденти.

Във Варна, където в понеделник на едно от ключовите кръстовища пред сградата на общината също се появи палатков лагер, за 26 път гражданите излязоха на шествие по улиците на града.

Протестиращите от палатковия лагер коментират, че няма да се откажат от исканията си оставка на кабинета и главния прокурор и лагерът ще остане, колкото се налага, съобщава агенция Фокус.

За пети ден продължава и протестът на пътя между Стара Загора и Хасково. В отворено писмо до институциите, протестиращите настояха кметът на Стара Загора Живко Тодоров да използва правомощията си и да поиска оттеглянето на органите на реда, които не пропускат преминаване през блокадата. Те искат да преминат с колите си през републиканския път и през магистралата, без да я блокират.

Протестни действия се провеждат още в Бургас, Благоевград, Русе, Габрово, Велико Търново.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)