Близък до Тръмп член на Конгреса – задържан за търговия с вътрешна информация

Републиканецът от Конгреса на САЩ Кристофър Колинс, един от първите подкрепили предизборната кампания на президента Доналд Тръмп, вчера беше арестуван и обвинен в търговия с вътрешна информация за стотици хиляди долари, предаде ДПА, цитирана от БТА.

[ad id=“225664″]

Новината беше съобщена на пресконференция от нюйоркския прокурор Джефри Бърман. Обвинения са повдигнати също срещу сина на Колинс, Камерън, и срещу други лица.

„Участниците в сговора са използвали информацията, за да избегнат загуби на стойност 750 000 долара“, заяви Бърман.

Колинс е бил в управителния съвет на австралийската компания за биотехнологии „Иннейт“, която разработвала лекарство срещу множествената склероза. Лекарството – единственият значим продукт на компанията – не издържало клиничните изпитания.

[ad id=“263680″]

След като в качеството на член на управителния съвет Колинс получил вътрешна информация за това, той я споделил със сина си, който впоследствие продал акциите си и посъветвал роднините и приятелите си да направят същото, пише в обвинителния акт.

Когато няколко дни по-късно информацията вече била публично оповестена, акциите на компанията се сринали с 92 процента.

Адвокатите на Колинс се зарекоха да организират „защитата по категоричен начин, за да изчистят доброто му име“.

Колинс беше публичен поддръжник на фармацевтичната компания. Случаят засяга и друго близко до Тръмп официално лице, Том Прайс, за когото се твърди, че в рамките на делови отношения с Колинс е получил специална цена за акциите си.

[ad id=“236993″]

На пресконференцията Прайс, който е бивш министър на здравеопазването, не беше споменат. Както се твърди, той направил близо четвърт милион долара, след като продал дяловете си в „Иннейт“.


image0 (9K)